Преглед на печата

Това пише „Капитал “ във водещия си материал „Talk show – четири изявления на Бойко Борисов, които донесоха само негативи“.
Според седмичника е проличало еразминаването между него и някои от министрите му по базови въпроси като енергетиката, позицията на България за военната операция на съюзниците в Либия и дори за мястото на България в пакта за еврото.
Липсата на ясна идеология е проблем на ГЕРБ от много време, но очевидно това не се разбира от самото ръководство на управляващите. Вместо това на почти всяка криза продължават да реагират елементарно, като търсят решения с къс хоризонт, отбелязва авторът.
Според „Труд“ истинското правителство е обявило тотален бойкот на електронното правителство. Това става ясно от доклад на транспортния министър Александър Цветков, приет без възражения от всички членове на кабинета. В документа би трябвало да се съдържат „предложения за спешни мерки“ за въвеждане на повече услуги за гражданите, достъпни по интернет. Вместо това докладът разкрива, че две трети от административните структури изобщо не желаят да чуят за електронизация.
„Труд“ отбелязва, че преди 20 г. Андрей Райчев и Кънчо Стойчев основават българския клон на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“. В интервю за вестника те прогнозират кой ще е бъдещият президент. Според Райчев към този момент шансове да стане президент има Бойко Борисов. Въпросът е дали ще се кандидатира -това е трудно решение, което би довело до разпад на ГЕРБ, коментира той. Меглена Кунева, която се обсъжда като възможна алтернатива, никой досега не я е излъчил, не е получила подкрепа на голяма партия. Само Волен Сидеров е ясен – той може да спечели 5%, казва Райчев. „Това, което искам, е да имаме президент, който да говори добре английски“, казва Стойчев.
Тодор Тодоров, който водеше преговорите с похитителя Стефан Петров, разказва в интервю за „Стандарт“ за проточилата се драма в сливенската банка. Той оглавява сектор „Криминална психология“ в Института по психология на МВР. „Беше много притеснен, изнервен, човек в безизходица. Много объркан. Човек, който не знае точно какво иска, което го правеше малко непредсказуем, защото не се знае какво може да му щукне в главата. Първоначалните данни бяха, че в трезора е терорист от Либия. Това самият той го беше казал по-скоро за да вземе страха на жените вътре. В момента, в който чух мекия му говор, ми стана ясно, че не е терорист от Либия“, разкрива Тодоров.
„АЕЦ „Белене“ – тъмна Индия“, е анализът в „24 часа“. Според автора единственото обяснение защо досега масово е приемано, че българинът е влюбен в „Белене“ и не би могъл да живее без тази централа, е, че никой не го е питал – поне не в последните няколко години. Никъде в цялата говорилня около АЕЦ „Белене“ не се чу и една дума за енергоспестяване. Саниране на сгради ще ни спести годишно потребление, равно на производството от 1600 мегавата енергомощности. За сравнение – „Белене“ е планирана за два реактора по 1000 мегавата. Би трябвало да се говори за поредно временно замразяване или отлагане на проекта.
Най-бедната държава в ЕС България ще стане гарант за 6,09 млрд. евро по новия Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), който ще възлиза на 700 млрд.евро, след като бъде задействан през 2013 г, акцентира „Сега“. Отделно тя ще трябва да внесе близо 700 млн. евро в капитала му, възлизащ на 80 млрд. евро. Финансовите й задължения ще произтекат от новия пакт за еврото, към който премиерът Бойко Борисов обяви, че я присъединява, на завършилия вчера Европейски съвет в Брюксел. Въпреки че не членува в еврозоната, новият пакт й дава възможност да се възползва от ЕМС, ако й се наложи да търси кредити на международните финансови пазари.
Борисов ни праща на равен старт в ЕС – горко ни, коментира „Сега“. Чрез „Пакт за еврото плюс“ ще застанем на равен старт с държавите от еврозоната, които иначе ни смятат за икономически негодни да въведем общата европейска валута. Борисов е убеден, че в честното състезание ще докажем колко несправедливо ни дисквалифицират и сетне ще получим покана да влезем в техния клуб. Иначе сме щели да изпаднем, щом Европа превключи на по-висока скорост. България влезе в ЕС заради надеждата да получи подкрепа за ускорено развитие и догонване на по-богатите държави. „Принципът за „равнение по най-добрите“ означава точно обратното, защото изисква игра по техните правила и отмяна на всякакви бонуси, за да не се нарушава „равенството“ по конкурентоспособност. Последиците са предвидими. Пактът ограничава заплатите и пенсиите, но не пречи с нищо на цените, нито пък задължава с нещо работодателите да повишават производителността чрез нови технологии“, коментира „Сега“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *