Преглед на печата

„Църквата канонизира мъченици на вярата“, пише Дума. „Обявиха за светци мъчениците от Батак и Априлци“, съобщава Република. „Честваме новите светци на 9-ти и 17-ти май“ е заглавието на 24 часа. „Хиляди чакаха за поклонение пред иконите им“, пише Монитор. „Батакчани и новоселци изпълниха „Св. Александър Невски“ за канонизацията“, отбелязва Стандарт. „Престои архиереите да обявят за светци още прославили се българи“, пише Труд.
Темата на Труд е представена под заглавие „Цените падат, хванахме се за зелено“. „Социалният министър настоява фирмите да увеличат заплатите с 11 на сто“, пише още Труд.
Рекордното поскъпване на цените на хранителните стоки в едногодишен период е тема на много от днешните вестници. „Цената на брашното, захарта и олиото скочи драстично за година“, гласи заглавието на първа страница на Новинар. „Чака ни по-висока инфлация. Експерти очакват цените на храните и горивата да продължат да вървят нагоре“, пише Дума на първа страница. Под заглавие „Партия на стотинките“ Стандарт съобщава: „Фейсбук роди мощна формация срещу скъпотията. Първата акция на пресните партийци бе срещу скъпите горива“.
„Народът иска юзди на цените“, пише Стандарт и цитира проучване на Центъра за анализи и маркетинг, според което 70 на сто от българите смятат, че държавата трябва да сложи административна юзда на скъпотията. Според Република резултатите от поредното социологическо проучване показват, че властта връща комунизма. „Премиер и министри предизборно заблуждават народа, че могат да дават заплати и пенсии, да контролират цените и да променят пазара със соцпланиране“, пише изданието. „От икономии в кризата богатите българи отказват самолетите“ е заглавието на първа страница на 24 часа.
„Фукушима няма да повтори Чернобил“ – под това заглавие Стандарт публикува интервю с посланика на Япония у нас Макото Ито. „Впечатлени сме от жеста на българите, които канят японци в дома си“, казва посланикът. „Преговорите между НЕК и „Росатом“ за АЕЦ „Белене“ продължават и днес при пълно информационно затъмнение“, пише вестник Пари на първа страница под заглавие „Най-строго пазената тайна“.
„След намесата на министър Стефан Константинов отварят хоспис във всяка болница“, съобщава Монитор на първа страница и уточнява, че в болниците занапред ще има поне пет легла за неизлечимо болни. Интервю със здравния министър можете да прочетете в Дневник под заглавие „Не е нужно във всеки град да има болница“. „Всеки втори деветокласник взима допълнителни часове“ е водещото заглавие на Сега, който допълва, че времето за подготовка по основните предмети извън училище надхвърля времето, прекарано в класните стаи. Вестник Класа публикува проучване на „Галъп интернешънъл“ според което българите пускат децата си да излизат сами навън след 14-годишна възраст. За сравнение – възрастните вече българи са излизали без родителски надзор след 11 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *