Преглед на печата

На първа страница Труд помества красноречивото число – 7 351 234 – толкова сме българите днес. „Стопихме се с 581 750 души за 10 години. Децата намаляват за сметка на пенсионерите. Емиграцията продължава да се вихри“, пише Труд и посвещава още 4 страници на данните от преброяването.
„България се топи и застарява. Населението е колкото след Втората световна война“, отбелязва Новинар.
„Българите намаляват, застаряват и мигрират към градовете“ е заглавието на първа страница на вестник Сега, който в коментар на страницата „Наблюдател“ поставя въпроса за фантомите в избирателните списъци.
„България изчезва със седем души в час“, изчислява 24 часа и допълва, че само 27 на сто са останали на село, всички други са в градовете.
В коментарната колонка на първа страница Дума отбелязва: „Бомбите цъкат, а никой не се съобразява с наближаващия фатален час. Рано или късно двата основни стълба на държавата – социалното и здравното осигуряване, ще се срутят като от киноексплозия.“
„Да ни е честита АЕЦ „Белене!“ – под това заглавие вестник Република съобщава, че министър Трайчо Трайков уволни шефа на Националната електрическа компания Красимир Първанов, защото е подписал неизгодно споразумение с руската страна за АЕЦ „Белене“.
„Поп Кръстю в Белене“ – това е заглавието на първа страница на Стандарт, който допълва: „Вързахме се с руснаците, без да е ясна цената на централата. Трайков иска агентите от ДАНС да разследват евентуална опасност за националната сигурност“.
„Престъпно. Русия получи АЕЦ „Белене“ през задния вход“ гласи заглавието на първа страница на Дневник.
Темата е водеща и и за вестниците Класа и Пари. Под заглавие „Ядрен цирк. „Погрешка“ АЕЦ „Белене“ тръгва“ вестник Пари пише: „Резултатът от българо-руските преговори вместо замразяване се оказа задължение за подписване на окончателен договор за строежа на АЕЦ „Белене“. Правителството обвини директора на НЕК Красимир Първанов в превишаване на правомощия и го уволни. Споразумението обаче е факт и вариант за връщане назад засега няма.“ Вестникът цитира министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, според когото очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора да защитават националния интерес.
В 24 часа можете да прочетете интервю със социалния министър Тотю Младенов, озаглавено „Пенсии и помощи се вдигат след заплатите“. „…за да има повече приходи от данъци и осигуровки в следващите три месеца ще направим всичко възможно да вдигнем заплатите и няколко месеца след това ще вдигнем пенсиите, детските и социалните помощи“, обещава министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *