Преглед на печата

Две трети (66%) едва свързват двата края, показват данни от социологическо изследване на Институт „Отворено общество“. Преди година делът на хората, описващи с това определение финансовото си състояние, е бил 61%. Всеки пети българин (21 процента) мизерства. Делът на най-засегнатите от кризата се запазва на същото ниво като преди година и е един от най-високите в Европейския съюз.
„Озаптете Левандовски!“
Евроиомисарят полян Януш Левандовски не мирясва с налудничавата си идея за въвеждане на нов евроданък върху някои стоки И най-лошото е, че в Брюксел му играят по свирката. Идеята на пан Левандовски е да се намали членският внос на държавите в бюджета на ЕС с 40 млрд. евро, а тези пари да се набавят от косвен данън, подобен на ДДС.
в. „24 ЧАСА“
„Шефът на хазарта набил подчинен“
Съкратен служител на Държавната комисия за контрол над хазарта – Пресиян Йорданов Стоев, е пуснал вчера жалба до Софийската районна прокуратура. В нея той е описал побой, нанесен му на 8 април. Според твърденията на Стоев боя му нанесъл лично шефът на комисията Калоян Кръстев. Стоев твърди, че поводът бил съкращаването му от щата и негово настоятелно искане да си получи трудовата книжка.
в. „СТАНДАРТ“
„Комбина за Великден“
20 лв. на човек до Гърция, ако колата е пълна
Българинът намери цаката на скъпия бензин. Комбина осигурява по-евтино пътуване за Великден. Нашенци масово качват в колите си непознати и делят разходите с тях. В Мрежата вече има дузина сайтове, които предлагат маршрути.
Пътувам с приятелката си за Солун по празниците, имам 3 свободни места в хюндая си, пише Ганчо Попиванов от София в сайта 3na100.com. Той е пресметнал, че споделеният воаяж ще излезе по 20 лв. на човек, ако в колата са петима.
„2 милиона карат без доктор“
2 милиона българи са без доктор, защото нямат здравна осигуровка към началото на 2011 г. Това съобщи бившият зам. здравен министър д-р Емил Райнов. Според него част от хората нямат пари за осигуровки. Други обаче отказвали да плащат, тъй като предпочитали да се лекуват частно.
в. „НОВИНАР“
„Искат 5 години затвор за Ковачки“
Прокуратурата поиска бизнесменът Христо Ковачки да отиде в затвора за 5 години. Това стана по време на финала на делото срещу Ковачки в Софийския градски съд. Исканото наказание е около средния размер, предвиден по закон. Държавното обвинение отчете чистото съдебно минало на подсъдимия като смекчаващо вината обстоятелство. Защитата на Ковачки поиска оправдателна присъда. Според обвинителния акт подсъдимият не е платил над 16 млн. лв. данъци. Присъдата му ще бъде прочетена в четвъртък.
„170 000 лв. за поддръжка на автопарка на депутатите“
Близо 170 000 лв. без ДДС ще отдели от бюджета си парламентът за поддръжка на колите на депутатите. Народното събрание обяви търг в „Държавен вестник“ за нова фирма, която да се грижи за автопарка, както и за извършване на текущите и аварийните ремонти на колите в следващите 12 месеца.
в. „ДНЕВНИК“
„Възстановяването от кризата – с бавно пълзене“
Две трети от домакинствата все още трудно свързват двата края, МВФ очаква скромен растеж за България
Въпреки сигналите за подобряване на икономиката все още голяма част от българите се чувстват в клещите на кризата, а 2/3 продължават да твърдят, че трудно свързват двата края, показва национално представително изследване на институт „Отворено общество“ и Световната банка. Според изследването – трето поред от пролетта на 2010 г. досега, от началото на миналата година почти всяко второ домакинство е чувствало негативен ефект от кризата, но в повечето случаи затрудненията са били временни.
„ВЗРИВ В МЕТРОТО 1 НА МИНСК С ЖЕРТВИ И РАНЕНИ“
Безпрецедентна за Беларус експлозия в централната метростанция на метрото в столицата Минск уби поне 7 души и рани над 70, съобщиха властите. Взривът, за който снощи не бе ясно дали е атентат, подобен на тези в московското метро, стана само на 100 метра от резиденцията на президента Александър Лукашенко.
в. „КЛАСА“
„HSBC става консултант за АЕЦ „Белене“ срещу €2,7 млн.“
При успех на сделката британската банка взима още 0,95% от крайната цена на централата
Британската банка HSBC е спечелила конкурса за консултант за АЕЦ „Белене“ с оферта от 2,7 млн. евро за финансовите анализи, които ще представи за строителството на централата. При доказване, че АЕЦ „Белене“ е икономически обоснована, банката ще получи и 0,95% от крайната цена за осъществяването на проекта. HSBC ще може да прави анализи и оценки на работата по АЕЦ „Белене“ през следващите две години. С тези параметри компанията бе избрана за финансов консултант от Българския енергиен холдинг, съобщиха за „Класа“ източници, близки до преговорите.
„Henkel с 59,5% ръст на печалбата за 2010 г.“
Оперативната печалба на германската компания за перилни и козметични препарати Henkel за 2010 г. нарасна с 59,5% от 1,080 млрд. евро до 1,723 млрд. евро. Продажбите й се покачиха с 11,2%, достигайки 15,092 млрд. евро. Продажбите на нововъзникващите пазари са се увеличили с 3% и вече са с дял от 41%.
в. „ДУМА“
„Българите не виждат изход от кризата“
Едно от всеки десет домакинства е в трайно затруднение
Около 34% от българите смятат, че икономическата ситуация ще се влоши през следващите 12 месеца. Други 38% са на мнение, че тя няма да се промени и само 17% очакват подобрение. Това показват данните от доклад на Световната банка за България. Все още е нужна предпазливост в оптимизма относно темповете на възстановяване, смятат експерти.
в. „СЕГА“
„Агенцията по храните рекетира бизнеса за чиновнически грешки“
За пореден път коректният български бизнес ще плаща за чиновнически неразбории. Агенцията по храните е решила да не признава съществуващите безсрочни регистрации и да пререгистрира всичките 131 000 магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене и фабрики за храни от неживотински произход. За да влезе в новия национален регистър, всеки бизнесмен ще плати такса от 6 лв. Така ведомството ще изкара 786 000 лв. и щяло да засили контрола, който досега инспекторите извършвали по сбъркана философия.
„Партиите печелят незаконно от партийните си клубове“
Партиите масово газят Закона за политическите партии и печелят от преотдаване на партийните клубове, показва одитният доклад на Сметната палата за 2009 г. Одиторите са установили още, че те не плащат наем в определения срок, не са редки и случаите, когато формации, отпаднали вече от парламента, отказват да напуснат помещенията, отдадени им от държавата или общината на символични цени. За всички тези провинения обаче законодателят не е предвидил наказание.
в. „ПАРИ“
„Двойно повече продадени камиони“
„Всеки пети в България все още е засегнат от кризата“
Домакинствата все още усещат сериозно натиска от икономическата криза. Това показва последният анализ на Институт “Отворено общество” и Световната банка. Всеки пети продължава да бъде засегнат от кризата, обясни Боян Захариев, програмен директор в института. Въпреки това по думите му нещата не са се влошили в сравнение с година по-ра-но, което е добър знак, особено като се вземе предвид и това, че сега няма сезонна заетост.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Брадви във вратата на посланик“
Наказателната бригада на мастития търговец на дрога Христо Ширев-Боксьора погрешка забила няколко брадви в гаражната врата на и.д. посланик на Литва у нас Валдас Степонавичюс, съобщиха антимафиоти. Страховитите биячи всъщност трябвало да атакуват ромския наркобарон Стефан Бонев-Сако, който от известно време правел тайни опити да привлече част от дилърите на Боксьора. По информация на ченгетата Ширев готвел убийството на свой конкурент. За целта, преди да бъде арестуван в края на миналата седмица, той купил чрез посредник няколко калашника. Засега обаче от оръжията няма и следа.
в. „МОНИТОР“
„Купуваме мляко без посредници“
23-ма производители вече продават направо от фермата
23-ма селскостопански производители вече са се възползвали от правото си на директни продажби на храни. От тях 5 компании са за производство на яйца и мляко, а останалите предлагат мед и други пчелни продукти.
„Яне скрил партийни харчове за 140 бона“
Сметната палата дава лидера на РЗС на данъчните
Лидерът на РЗС Яне Янев е покрил харчове на стойност 140 000 лв., направени по време на предизборните кампании преди две години. Това показва одитът на Сметната палата за финансовото състояние на партиите през 2009 г., който бе публикуван вчера
в. „ЗЕМЯ“
„Белене ли?“
Лондон решава!
Британската банка Ейч Ес Би Си ще каже дали да строим ядрената централа
Съдбата на АЕЦ „Белене“ ще се реши в Лондон, така руският вестник „Комерсант“ коментира вчера скандалите в правителството във връзка с новото споразумение с руската държавна компания „Росатом“. Всекидневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) ще каже дали има полза от ядрената централа.
„Вече пестим и от храна“
Една трета от българите едва оцеляват
Българите стават все по-бедни и вече пестят и от храна, показва проучване на институт „Отворено общество“ и Световната банка, публикувано вчера. Над половината от най-бедните хора, или 20%, казват, че пропускат хранения. Всяко пето домакинство у нас остава засегнато от кризата, а две трети трудно свързват двата края. Около 5% от българите затъват в дългове, а една трета едва оцеляват, констатират експертите.
в. „АТАКА“
„Гоце краде предизборно червени кметове за АБВ“
С държавни пари президентската администрация обслужва политическите мераци на своя патрон
Мощната акция, която провеждат от януари насам тлъсто платените емисари на президента от Сирищник Георги Първанов по села и паланки за привличане на кадри към т.нар. проект АБВ, вече подхранва предизборните редици на Гоце с доскорошни бесепарски активисти, съобщи народният представител на АТАКА за Великотърновска област Борислав Стоянов. Явно примамени от солидните финансови „аргументи“ на Първанов, много знакови до неотдавна фигури, свързвани с червената партия по места, вече са се извъртели услужливо към другаря Седефчов и работят най-открито за него вместо за партията си преди местните избори наесен, разкри депутатът на патриотите.
в. „РЕПУБЛИКА“
„НАРОДЪТ БОЛЕН И ГЛАДУВА“
Заради недостиг на пари част от българите не се хранят редовно и не си купуват лекарства
Компромис с редовното хранене и здравето си правят част от българите, като единствената причина за това е недостиг на пари.
Това сочат резултатите от национално представително проучване, изготвено от института „Отворено общество“ съвместно с експерти от Световната банка.
„ВЗРИВ В МЕТРОТО В МИНСК“
Поне седем души загинаха, а над 70 пострадаха при експлозия в метростанция в столицата на Беларус Минск. Взривът е станал в 17.56 часа местно време на станция „Октябрская“, разположена в центъра на града, на броени метри от сградата, в която се помещават администрацията и кабинетът на президента Александър Лукашенко. Метрото в Минск е петото по пътникопоток и шесто по брой на метростанциите в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *