Преглед на печата

„Ще издържим 12-15 дни във „войната“ за гориво“, отбелязва „Труд“. Ако газовата криза приключи до 12-15 дни, ще издържим, после обаче може да имаме проблеми, заяви вчера икономическият министър Петър Димитров след заседанието на правителството. Малко преди това премиерът Сергей Станишев обяви, че няма взрив в енергийната система, а топлофикациите една след друга преминават на мазут. Няма затворени болници, от 2761 училища 84 са в „газова ваканция“. Наложен е специален режим на предприятията, които потребяват синьо гориво – 72 са спрени, в 153 има ограничения за потреблението, 44 са без лимити. Не приемам обвинения, че правителството не било готово да реагира правилно на кризата, заяви премиерът Сергей Станишев.

„Евродепутати: Включете им АЕЦ“, пише „24 часа“. Четирима евродепутати настояха Европейската комисия да подкрепи запитването на българските власти за отваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Инициативата е на британеца Джефри ван Орден, бивш докладчик на Европарламента за България, който е отправил писмо до еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс. То е подписано още от финландеца Ари Ватанен, чеха Ян Захради и българския депутат от ГЕРБ Владимир Уручев. „ЕС направи фундаментална грешка с настоятелното си изискване за затваряне на 3-и и 4-и блок“, твърдят авторите на писмото. Те констатират, че кризата, която България търпи в момента, е последица от неотчитането на такива грешки.

„И с „Козлодуй“ няма да сме сигурни“, предупреждава в интервю за „Труд“ еврокомисарят Меглена Кунева. Тя подчертава, че точно в такива трудни моменти като този с газовите доставки Еврокомисията защитава интересите на общността. Всяка страна е зависима от енергийна гледна точка. „Ако от България има конкретно искане за отваряне на някои от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, аз, разбира се, ще го комуникирам – ангажира се Кунева. – Но нека не забравяме, че за отработеното ядрено гориво ще трябва да ползваме хранилище, то пак е в Украйна. Ако партньорът ни не е достатъчно стабилен, както в случая с природния газ, това няма да е решение.“

„Решението ще е политическо“, представя „Труд“ позицията на вицепремиера Ивайло Калфин, който беше на „газово“ заседание на външните министри от ЕС в Прага. Той казва: „Убеден съм, че начинът да се повлияе за решаване на кризата е политически, и то с една много силна и ангажирана позиция на ЕС. Приехме специална декларация, настояваща за незабавно възстановяване на доставките. ЕС е готов да съдейства и с мониторингова мисия“.

„Първанов разговаря с Медведев“, информира „Дума“. Президентът Георги Първанов проведе телефонен разговор със своя руски колега Дмитрий Медведев. Българският държавен глава изтъкна, че поради липсата на алтернативни трасета и скромните ни запаси от синьо гориво, страната ни е изправена пред тежки икономически и социални проблеми. Руският президент изрази съжаление, че България се е оказала най-силно засегнатата страна в създалата се ситуация.

„Синдикатите излизат на улицата, ако няма газ“, съобщава „Сега“. Ако газовата криза не бъде разрешена в най-кратки срокове, синдикатите са готови да организират масови протести, обявиха вчера лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев. Стотина протестиращи се събраха вчера пред украинското посолство. Заместник-ръководителят на икономическата мисия на посолството Георги Алавацки обясни на протестиращите, че положението на Украйна също е тежко.

„Ударът върху химическата ни промишленост ще съсипе земеделието“, предупреждава в интервю за „Класа“ Васил Александров, изпълнителен директор на „Агрополихим“. Той отчита: „Пропуснатите ползи за завода са големи. Освен тях ще плащаме и неустойки заради неизпълнените договори. В резултат на финансовата криза по-трудно се намират пазари. Очаквам да загубим и тези възможности за износ, които с много труд намерихме. Само единият от договорите е на стойност 18 млн. евро. Губим по 3 млн. лв. на ден заради спирането на доставките на синьо гориво“.

„Банките обсъждат мерки за фирмите заради газовата криза“, пише на първа страница „Класа“. Асоциацията на българските банки ще се събере на извънредно заседание другата седмица. До това решение се е стигнало, след като много фирми алармираха, че заради унищожена или непроизведена продукция има опасност да възникнат проблеми с обслужването на теглените от тях заеми.

„Българското правителство трябва да обяви кризисна ситуация или извънредно положение заради спирането на доставките на природен газ“, заяви за вестника независимия депутат Елеонора Николова. Според нея ситуации от този характер водят до форсмажорни обстоятелства. Официалното им обявяване води до условие за търсене на обезщетение от потърпевшите фирми.

„Армията не е засегната от газовата криза“, обявява на първа страница „Българска армия“. Пред вестника ген. Златан Стойчев – началник на Генералния щаб, посочва, че командващите видове въоръжени сили му докладват всеки ден за състоянието на войсковите поделения. Имаме достатъчно запаси до края на отоплителния сезон, каза още Стойчев.

„Трус 3-а степен по „Медведев-Путин“ – така „кризисният щаб“ на“24 часа“ от икономисти, социолози и компетентни хора коментира темата „Как кризата може да се отрази на обществено-политическия живот у нас?“ Божидар Божинов – БТПП, цитира блицпроучване по интернет сред работещи в предприятия, в търговията и услугите. Сред тях 52% казват, че са пряко засегнати от газовата криза и 48% – косвено. Общо 1/4 от анкетираните са убедени, че производството им ще бъде намалено с 35%. Всеки 3-и е категоричен, че производствената дейност на неговото предприятие ще бъде спряна. Икономистът Александър Божков прогнозира, че кризата ще бъде къса, а щетите -дълги. Според Мирослава Радева – МБМД, да се търси автоматично политическа реакция, при положение, че вината е извън България, на този етап е малко пресилено. Ако става дума за протести – срещу кого да са? Лидия Шулева, депутат от БНД, изброява щетите от кризата. Брак или бракувана продукция, спиране на производство, неизпълнение и загуба на поръчки, по-скъпо алтернативно гориво и загуба на пазарни позиции като ненадеждни партньори, каквито по неволя се оказваме. Кънчо Стойчев – „Галъп“, е категоричен: „До момента /сряда по обяд/ реакцията на Европейската комисия е напълно неадекватна и подсказва за много сериозни вътрешни проблеми в ЕС. Отношението на ЕК към България в този момент е също така неадекватно, срамно“. Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър, смята, че продължаването на кризата по-дълго от 2 седмици вероятно ще нанесе непоправими щети на 3-те управляващи партии. Но има предизвикателство и пред опозиционните партии – ако всяват паника, ще бъдат удавени от кризата. Цветозар Томов – „Скала“, посочва: до 10 дена няма криза. До месец – медийна шумотевица и задълбочаване на недоверието в правителството. Над месец – всичко е възможно, но едва ли ще се стигне до такава продължителност.

„Колкото по-лошо, толкова по-добре“, е анализът в „Монитор“. Според автора газовата криза дава възможност да се извлекат поуки и да се набележат мерки следващи кризи да не са толкова изненадващи и тежки. Такава дискусия обаче изобщо няма. Енергията е хвърлена в посока – първо да се каже кой е виновен, а после ще разсъждаваме нататък. Формулата „Колкото по-лошо, толкова по-добре“ лека-полека се превръща в устойчив инструмент за водене на политика. Кризата ще свърши. Лошото е, че българските усилия ще продължат да се точат към търсене на нова криза.

„Кремъл обеща да пусне газа“, акцентира „Новинар“. „Газпром“ ще поднови доставките на природен газ за Европа веднага след като наблюдатели от ЕС пристигнат в Украйна, съобщи вчера шефът на газовата компания Алексей Милер в Брюксел. Експертите ще проверяват дали Украйна отклонява от горивото, предназначено за страните от ЕС.

„Кой казва, че царят ще се отказва от политиката“, е коментарът в „Сега“. Според автора Симеон Сакскобургготски не само няма намерение да се отдава на теология, а твърдо смята пак да управлява. Да дърпа изкъсо конците на НДСВ, да й намери нова предизборна „мисия“ и за сетен път да влезе във властта. Припомня се, че в края на 2008 г. група червени депутати удължиха с три години срока, в който царят може да придобие по давност надвзетите гори в Рила. Придобивките му остават да висят до края на 2011 г. При това положение само наивници могат да повярват, че царят ще се пенсионира.

„Кризолек. Домашна миксура против икономически кризи“ предлага д-р ик. Емил Хърсев в коментарната рубрика на „Труд“. И съветва: „Българските фирми имат потенциал да спечелят от кризата. Достатъчно са дребни, за да са гъвкави. У нас бизнесът се контролира от първо поколение капиталисти – хора със силен нюх, а вече и с доста опит. Фирмите им са родени в криза, расли са в криза, знаят какво значи да работиш без кредит. Въпросът е дали имат ум да се възползват от шансовете на кризата и разума да възпират лакомията си, преди да се подхлъзнат в непремерен растеж“. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *