Преглед на печатa

Вестник Класа пише, че оповестените вчера от Висшия съдебен съвет имена на 13 кандидати за шефове в системата на съдебната власт, имали контакти с Красьо, са предизвикали лаконичния коментар на правосъдния министър Маргарита Попова, която заяви, че е „смутена и огорчена“.
Политика информира, че Попова е наложила временен запор на Висшия съдебен съвет за назначенията на магистрати. Седемте оставки на висши магистрати за седмица, са повод седмичникът Погледда коментира, че скандалът с Красьо бил замислен още преди изборите, за да предизвика смени по върховете на Темида.

Вестник Сега пише за подготвян проектозакон за електронните съобщения, с който МВР и специалните служби отново се опитват да си върнат контрола върху телефонните разпечатки и интернет трафика, за да проследяват, кой с кого и кога е контактувал в интернет пространството.

Около 200 лева струват лекарствата за лечение на заразените с вируса АН1N1, необходими за едно семейство, показва проверка на Новинар в аптеките. По препоръка на здравното министерство, всеки, който има симптомите на грипа – висока температура, болки в гърлото, обща отпадналост, директно трябва да започне лечение с антивирусни препарати.
Монитор посочва, че според прогноза на Европейския център за контрол на заболяванията, над 30% от българите са застрашени да се разболеят от т.нар. свински грип. Това означава, че от заразата могат да бъдат засегнати около 2 млн. души.
В същото време Дневник съобщава, че дълго отлаганата реформа в здравеопазването ще започне при орязан бюджет за болницитеи лекарства и заради недостига на пари дори се предвижда 80 болници да бъдат закрити до средата на следващата година.
Вестник Труд допълва темата, като посочва, че общо средствата за здраве през следващата година ще са с половин милиард лева по-малко. Изданието посочва, че в същото време проектобюджетът за 2010 предвижда със 137% повече пари за спорта, заради построяването на многофункционална зала в София, изграждането на допинг-лаборатория и средства за седемте спортни училища, чиято издръжка държавата ще поеме догодина.

След 1-ви ноември само за 2 дни ще можем да сменяме банката си, като сметките ще се прехвърлят от един трезор в друг безплатно и само с подаване на заявление в новоизбраната банка четем в Стандарт.

„ДПС замисляло нова голяма екскурзия“- под това заглавие седмичникът 168часа пише, че хора около централното ръководство на партията обмислят сценарии за струпване на десетки хиляди бягащи от страната ни мюсюлмани по границата с Турция. Целта била да се предизвика намеса на ЕС и падане на кабинета „Борисов“.
Шведи завладяха кабелния пазар-това е водещата тема на вестник Пари. Шведският инвестиционен фонд EQT V е изкупил двата най-големи кабелни оператори „Евроком“ и „Кейбълтел“, като ще ги обедини в една компания.
За поредното обтягане на дипломатическите отношения между София и Скопие – пише вестник Дума. Изданието съобщава за острата реакция на българските институции след изказване на македонския премиер Никола Груевски, че „няма вардарци, егейци и пиринци, а съществуват само македонци“. Президентът Първанов определя изказването на Груевски като недопустимо и коментира, че това е израз на териториални претенции.

На първата страница на днешния 24часа ще прочетете, че на всеки 2 минути шофьор в София минава на червен светофар, а камерите на пътя заснемат между 600 и 1000 нарушители дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *