Преглед на печатa

Мажоритарно Кадиев ще е по-добър
в. Пари
Ясният фаворит на кметските избори е кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Тя прави добро впечатление и като фаворит, и като експерт. Излиза на предни позиции с екипа, с лицето на Бойко Борисов и с приемствеността. Георги Кадиев набляга на личностни качества.
Мажоритарно той ще се представи по-добре. Това ще създаде дебат от гледна точка на възгледи и програма. Голямо влияние за крайните резултати ще окажат идеите, които дава опозицията, и дали те имат чуваемост. Точно това ще определи развитието в изборния ден. Очаквам резултатите да са 50 към 10 за Фандъкова.
Все още е много трудно да се определи избирателната активност, защото борбата не е изострена и победителят е ясен още отсега.

Седем се борят за кола на 2010 г.
в. Стандарт
Седем модела се борят за титлата автомобил на 2010 г., пише изданието Дни.ру. От първоначално одобрените 33 кандидатури, международно жури избра седем модела, един от които ще стане автомобил на годината. В списъка с номинираните са Сitroen C3 Picasso, Mercedes-Benz E-Class, Opel Astra, Peugeot 3008, Skoda Yeti, Toyota iQ и Volkswagen Polo.
Едно от главните изисквания към автомобилите е да са нови модели и да се предлагат на пазарите на не по-малко от пет европейски страни. Обемът на продажбите не бива да е по-малък от 5 хиляди единици за година. Гласуването е разделено на два етапа. В началото се избират седем от най-добрите автомобили. На втория рунд на гласуване се избира един автомобил, който ще бъде обявен на 30 ноември. Журито оценява автомобилите по характеристики като дизайн, комфорт, мощност, цена, безопасност, икономичност, управляемост и функционалност. В журитo влизат 59 журналисти от 23 европейски страни. Според големината на пазара определената европейска страна може да бъде представена от 1 до 6 души. По шест представители в журито имат Германия, Франция, Англия, Италия и Испания. През изминалата година за автомобил номер 1 беше избран Fiat 500, а година по-рано – Ford S-Max.

Всеки 3-ти строител фалирал
в. Телеграф
Приблизително 28% от строителните компании са прекратили своята дейност за първите 9 месеца на годината. Това сочат данни на Камарата на строителите, представени вчера във Варна. Намаление на поръчките с 30 – 35% пък отчитат повечето компании, които са успели да избягнат фалитите.
Според управителя на националната компания за недвижими имоти „Форос“ Добромир Ганев още по-сериозна е цифрата по отношение броя на затворилите агенции за недвижими имоти. Там прекратилите дейност брокери са между 30 и 40%. Според негови данни издадените строителни разрешителни са намалели рязко, връщайки се на нива от 2005 г. Драстичен спад има и от постъпленията от инвестиции в недвижими имоти на чужденци. За януари – август те са в размер на 389,7 мил. евро, при 972,2 млн. евро за януари – август 2008 г., и ли с 59,92 % по малко. Като цяло сделките с недвижими имоти са намалели за първото полугодие с 35%, съобщи още Ганев.

12% данък върху хазарта
в. Труд
Всички хазартни игри у нас ще се облагат догодина с единна ставка 12% вместо досегашната 10%.
Парламентът реши това вчера, като прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Увеличението на данъка върху тотото, лотото, залаганията в спортни състезания и случайни събития ще донесе около 12 млн. лева приходи в бюджета за година, заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.
От своя страна “Синята коалиция” и “Ред, законност и справедливост” настояват за още по-високо облагане на хазарта – 15%.
Догодина ще отпадне данъчното облекчение за предприятия, извършващи големи инвестиции в селското стопанство, преработвателната промишленост, високите технологии, инфраструктурата и производството. Парламентът прие това вчера след спор в пленарната зала. Бившият финансов министър и депутат от “Коалиция за България” Пламен Орешарски призова облекчението за големите инвеститори да се запази.
“Мярката чисто фискално няма да се отрази на бюджета”, поясни той. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отговори, че отстъпката би била държавна помощ, за която е нужно разрешение от Брюксел. Освен това според нея облекченият режим е бил въведен м.г. с лобистки цели.

България с най-голям ръст в ЕС на цените на производител
в. Класа
България с най-голям ръст от 1,2% в ЕС на цените на производител през септември, сочат данни на Евростат. Според статистиката през септември на месечна база цените на производител в промишлеността са се понижили в еврозоната с 0,4 на сто и с 0,7% в Европейския съюз. През август и в зоната, и в ЕС бе регистрирано увеличение от 0,5 на сто. На годишна база цените на производител се понижават със 7,7% в еврозоната и със 7,3% в Европейския съюз, допълват от статистическата служба. През септември в сравнение с август цените в цялата промишленост с изключение на енергийния сектор остават стабилни както в еврозоната, така и в целия съюз. Най-големите спадове се наблюдават в Гърция, Финландия и Обединеното кралство с по (-0,8%) и в Литва (-0,7%).

Над 20% по-малко пари за социалното министерство
в. Новинар
Малко над 700 млн. лв. ще има за социални помощи и обезщетения през следващата година, каза вчера ресорният министър Тотю Младенов. Реално намалението на бюджета на ведомството спрямо тази година е с над 20%. Бюджетът бе разкритикувай от опозиционните депутати в парламентарната социална комисия, според които следващата година ще бъде изключително тежка по отношение на уязвимите групи – бедни, пенсионери и майки.

Симеон Дянков: Банките свалят лихвите до месец
Ресурсът отвън поевтинява заради намаления риск
До месец лихвите на банките у нас може да започнат да намаляват, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Вицепремиерът подчерта, че това е възможно със снижаване на политическия риск, който с избора на правителството е много намален. Като аргумент за твърдението си Дянков посочи външни анализатори, които вече са оценили намаляване на финансово-икономическите рискове в България, съобщи Money.bg.
Когато имаме нисък индекс на финансово-икономически и политически риск, това означава, че с някакво закъснение от три-четири месеца финансовият ресурс на българските банки, който идва отвън, също става по-евтин. В края на този месец и началото на следващия би трябвало българските банки да се възползват от тези благоприятни условия, които сегашното правителство е създало, и да видим по-ниски лихви, аргументира се Дянков.
Междувременно вчера вицепремиерът се срещна с ръководството на Асоциацията на банките в България, за да обсъдят предложението на премиера Борисов за смъкване на лихвите. Резултатът от срещата не беше оповестен до късно снощи.
По думите на финансовия министър през октомври България за първи път има най-ниска стойност на политическия риск в сравнение с Румъния и прибалтийските държави, което дава основание да се смята, че финансовият ресурс, който българските банки използват отвън, е станал значително по-евтин, съобщи Darik News.
Междувременно министър Дянков съобщи, че все още се търси информация за решението на предишното правителство за отдаването на фискалния резерв в търговските банки, защото от това заседание няма дори стенограма. Той не се притеснява, че е огласил класифицирана информация, понеже данни за това становище на кабинета „Станишев“ все пак е имало във финансовото министерство и БНБ. В повече от 80 държави по света е било решено резервът на държавата да се използва по начин, който ще носи повече доходи, но никъде това не е правено тайно.
Идеята на финансовия министър Симеон Дянков част от фискалния резерв да се депозира в търговски банки не е била разбрана правилно и е отхвърлена прибързано, заяви бившият финансов министър Стоян Александров. Александров бе категоричен, че държавата може да печели от депозирането на част от резерва при добри условия, а не да го държи на минимална лихва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *