Преглед на печатa

Яне Янев: Борисов се държи нездравословно с РЗС
в. Земя
Не е здравословно отношението и изнервеността на Бойко Борисов към РЗС. Това заяви лидерът на партията Яне Янев по БНР вчера. Премиерът никога не е гласувал за нас, а ние сме го подкрепили да бъде министър-председател, обясни той. С нищо не сме го обидили, за да ни напада, заяви Янев. Бих искал да помоля г-н Борисов да спре да говори за тези 2.9% на РЗС в София, защото ще започна да се съмнявам, че ГЕРБ тенденциозно премълчава грандиозните изборни фалшификации в столицата, коментира той. Не приемаме назидателния тон на Бойко Борисов, защото поведението му беше характерно за времето на Тодор Живков, категоричен е Янев. Ние продължаваме да подкрепяме политиката на ГЕРБ, на чието правителство сме дали 6 -месечен толеранс, припомни той. Не искаме премиерът да се заяжда с нас на дребно, а да види престъпните схеми на ДПС, обяви Янев. Не съм правил нищо за да уязвя авторитета на премиера Бойко Борисов, оправда се лидерът на РЗС. Янев предполага, че тази седмица Върховна касационна прокуратура ще вземе мерки по изнесеното от така нареченото „тефтерче на Красьо“. Янев съобщи, че като председател на комисията за борба с корупцията в парламента е имал среща с комисията по етика във Висшия съдебен съвет. Той е изискал да му бъдат предоставени данни от електронното тефтерче на Красимир Георгиев и за депутати от предишното Народно събрание, както и за членове на правителството. В неговия списък с телефонни номера има най-малко 10 висши представители на НДСВ, включително зам. председател на Народното събрание и министри, заяви лидерът на РЗС.

Сергей хока от Русия бюджета
в. Стандарт
Експремиерът Сергей Станишев разкритикува остро бюджет 2010 по време на посещението си в Русия. Лидерът на БСП присъства на форума на партия „Единна Русия“ в Санкт Петербург и не спести критиките си за новата власт, въпреки че по време на мандата си нееднократно призоваваше ГЕРБ да не рушат имиджа на България с изказвания в чужбина. По думите на Станишев за първи път в бюджета за 2010 г. се залагали политики, които отнемат социални права. Според него антикризисните мерки на правителството на ГЕРБ натоварвали гражданите. Като единствена позитивна стъпка на новата власт БСП лидерът отчита намаляването на осигурителната тежест с два пункта.

Връчват сметката за „Монтерей“ на кмета на Овча купел
в. Новинар
В понеделник ще връча договор за услугите и сметката на кмета на столичния квартал „Овча купел” Пламен Йорданов, заяви пред „Новинар“ и.д. кметът на София Минко Герджиков. Йорданов ще трябва да плати за услугите на няколко патрула на КАТ, които бяха използвани в петък за частно парти по повод на 60-годишния му юбилей в небезизвестния ресторант „Монтерей“. Според процедурата, ако частно лице иска съдействие от КАТ, трябва да плати на МВР по 7 лв. на час за всеки патрулиращ. А ако иска да затвори улица – по 160 лв. на час. По време на празника паркирането пред ресторанта на други хора, освен на гостите, беше забранено, а улицата – затворена в двете посоки.
Веднага щом пристигнах там и видях какво става, отмених охраната и забраната за паркиране. За мен това, което се случи, е дълбоко нередно, обясни Герджиков. Той изрази разочарованието си, че като кмет на София е постигнал толкова много, а в края на мандата му се е случила тази история. По думите на Герджиков в разписаната от него заповед не е пишело, че охраната е за рожден ден, а че е за общинско мероприятие на район „Овча купел”.
В петък рожденикът обясни, че е поискал с писмо до общината да му се осигурят паркоместа, защото мероприятието ще е масово. На партито бяха поканени всички кметове на общини в София, общински съветници, депутати. Мисля, че е нормално, когато един кмет празнува 60 години, пред заведението да се осигурят паркоместа. За мен това е нормално, коментира тогава Йорданов.
Ще предложа на новия кмет на столицата Йорданка Фандъкова да забрави този тип празненства в работно време, обясни Герджиков. На въпроса как възприема идеята на Герджиков, Фандъкова обясни пред „Новинар“, че работното време е за работа, а не за празненства. Ще държа хората, с които работя, да спазват работното си време, каза кметицата. По думите й не може празнуването в работно време да бъде забранено на всички. Не мога да направя това спрямо хора, към които нямам пряко отношение, но що се отнася до екипа ми, ще държа да си спазват работното време, добави Фандъкова.

Домати и краставици поскъпват
в. Стандарт – стр. 10

Резюме на статията
Цените на едро на основните хранителни стоки продължиха да се увеличават през изминалата седмица, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Оранжерийните домати поскъпнаха с 13,4% за седмица – до 1,27 лв. за килограм. Цената на оранжерийните краставици се повиши с 11,9 на сто и те се търгуват средно по 1,79 лв. за килограм на едро. Картофите поевтиняха с 2 стотинки и се продават средно по 0,53 лв./килограм. Зелените чушки поскъпнаха с 4 на сто и се продаваха на борсите през изминалата седмица средно по 1,04 лв. за килограм на едро. Цената на червените чушки се повиши с 23 на сто – до 1,50 лв. за килограм. Зелето поевтиня с 3 стотинки и килограмът се купува средно по 0,30 лв. Замразените пилета се продават средно по 3,33 лв./кг, а захарта се търгува по 1,41 лв./кг на едро. Брашното, тип „500“, запази цената си от 69 стотинки за килограм, сочат данните на ДКСБТ. Яйцата на едро се продават по 0,18 лв. за брой. Цената на олиото на едро се повиши с 2 стотинки до 1,72 лева за литър. Кашкавалът „Витоша“ се продава по 8,56 лв./кг, а цената на кравето сирене се понижи с 1,1 процента, до 3,64 лв. за килограм.
Цената на ябълките се движи в рамките на 0,81-0,83 лв. за килограм на едро, а гроздето поскъпна с 8,4 на сто до 1,42 лв. за килограм. Портокалите поевтиняха с 11 процента до 1,45 лв. за килограм.

През 2008 икономиката ни е достигнала 1988 г.
в. Пари
Произвеждаме все повече продукти с ниска добавена стойност
Производителността на труда в България се е увеличила над 50% през последните 10 години, но основната причина за това е била не въвеждането на нови технологии и модернизация на промишленото оборудване, а задържането на темпа на нарастване на заплатите. Това показва проучване на Българската стопанска камара и фондация Фридрих Еберт на промените в производството, производителността и работните заплати в периода 1997-2009 г.
През 2008 българската промишленост е достигнала нивото от 1988 г. – годината, в която са отчетени най-добрите показатели за производство и ефективност на икономиката на страната ни, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Световната финансова и икономическа криза обаче е спряла този положителен тренд през последното тримесечие на 2008 г. В сравнение с преломната 1988 г. структурата на нашата икономика е коренно различна. Рязко се е снижил делът на машиностроенето, електротехническата, електронната, химическата и хранително-вкусовата промишленост. Тоест икономиката ни расте все повече за сметка на производства с ниска добавена стойност, коментира Бранков. От 1997 до 2008 г. делът на добавената стойност в нетните продажби в промишлеността пада трайно във всички сектори с изключение на добива на метални руди.

1450 лв. средна заплата в държавната енергетика
в. 24 часа
1443 лв. е средната заплата в държавните енергийни компании, които са в Българския енергиен холдинг, за третото тримесечие на 2009 г. Това каза зам. икономическият министър Мая Христова. Най-високите възнаграждения са в АЕЦ „Козлодуй“ -1700 лв. средно, а за изненада най-малко получавали в НЕК -1145 лв. Парадоксът с по-ниските заплати в електрическата компания се обяснява със затрудненото й финансово състояние. Към 1400 лв. вземат средно в „Булгаргаз“.
Няма заплати по 4-5 хил. лева в държавната енергетика, това са по-скоро легенди, каза Христова. Възнагражденията на мениджърите са около 2000 лв., но това са до десетина човека във фирма.

Готови сме срещу нова газова криза
в. Монитор
Чирен е пълен, топлофикациите имат мазут – това е различното от миналата година. Това съобщи вчера Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, цитиран от dariknews.bg.
Той поясни, че в Чирен има 650 млн. куб.м синьо гориво. Според него ако топлофикациите минат на мазут, което е вече проработен сценарий, тогава вече добивът от най-голямото ни газохранилище ще покрие на 80-90% останалото потребление и разликата ще бъде компенсирана с доставки чрез реверсивната връзка от Гърция, обясни още министърът.
В момента продължава работата на консултанта по техническите възможности за разширяването на Чирен, заяви още Трайков и добави, че това е една чешка фирма, чийто доклад министърът очаква в началото на 2010 г.
Във връзка с исканото увеличение от „Булгаргаз“ на цената на газа министърът уточни, че за това увеличение може да каже държавният регулатор.
Ние работим по мерки, по които биха могли да ограничат увеличението, каза той. Една от тях е прецизиране на заявяваните количества, защото България получава газ по различни договори на различни цени. И когато се изчерпа квотата от най-евтиното се минава към следващото. Така че колкото по-големи количества са заявени, толкова по-висока е цената на постигнатия микс. И сега целта е методиката и практиката така да се прецизира, че да се заявяват реални количества и от фирмите и после от „Булгаргаз“ нататък, така че винаги да може да се използват най-ефективните количества“, обясни енергийният министър.
В петък руският премиер Владимир Путин обяви, че Москва и Киев са постигнали компромис по въпроса за доставките на газ по време на срещата му с главата на украинския кабинет Юлия Тимошенко в Ялта. Двете страни са готови да преразгледат двустранните договори за доставките на руски газ, посочи той.

Не ходете в Мелник по тъмно
в. Стандарт
Уважаема редакция, от едно пътуване до Мелник разбрах защо гърци и турци печелят от туризъм, а ние – не. Защото те имат лампи, а ние – не. Защото те имат тоалетни, а ние – не. Защото те не загрозяват природата си, а ние правим точно това.
Обиколката ми в южното градче завърши в прекрасната Кордопулова къща, най-големия възрожденски дом у нас. След традиционната дегустация на мелнишко вино, отгледано в невероятната изба, поех по обратния път, но в тъмницата наоколо се изгубих и доброто настроение се изпари мигом. Ориентирах се единствено по руините на раннохристиянската църква и по-точно по ужасната миризма на пикоч край нея. Управата на градчето сигурно ще се оправдае с липса на пари, но според мен липсата на национална гордост и капчица отговорност пред идните поколения е причина за окаяното състояние на българските реликви.
PS: Ако имате слабо сърце, не ви препоръчвам да ходите и до Рилския манастир, защото на десетина метра до него се вдига някаква бетонна обител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *