Преглед на печатa

Частният инвеститор в АЕЦ „Белене“ официално се отказа от проекта, пише „Дневник“.Германската компания RWE е уведомила българското правителство, че се оттегля от смесената компания с държавната НЕК, съобщи Галя Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Правителството няма намерение да спре проекта, а се мисли как да се привлекат нови инвеститори.

„Стандарт“, „Монитор“ и „Пари“ са избрали за водеща тема представянето на бюджет 2010. Догодина ще трябва да караме на малка постна пица. Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи с чувство за хумор бюджета за догодина, пише „Стандарт“. За първи път в хазната не е заложен 10% финансов буфер. Кабинетът се надява към юни следващото лято икономическото положение у нас да се стабилизира, коментира изданието.

„Монитор“ допълва: бюджетът за 2010 година е насочен към осигуряване на стабилност и предвижда провеждане на благоразумна фискална политика, посочи министър Дянков. Социалният сектор, образованието, здравеопазването, екологията и пътната инфраструктура са приоритетни в разходната част на бюджета.

Днес по обяд Симеон Дянков ще предаде най-важния документ на държавата на председателят на парламента Цецка Цачева. По закон до края на ноември бюджетът за следващата година трябва да бъде внесен в Народното събрание, уточнява „Пари“.

До две-три седмици страната ще бъде обхваната от епидемия от свински грип, прогнозира шефът на отдел „Надзор на заразните болести“ в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев, пише „Сега“. От ведомството признаха, че случаите на вирусното заболяване се увеличават и в някои региони са достигнали предепидеични стойности.

Според „24 часа“ здравното министерство шикалкави за разпространението на болестта и не иска да признае очевидното – в шест региона на страната има епидемия от свински грип. Поне 70% от боледуващите в момента имат свински грип, без да имат изследвания, твърдят епидемиолози пред изданието.

„Ходим мръсни, но парфюмирани“ е лаконичното заглавие от първата страница на „Новинар“, което може би насочва и към отговор на въпроса със зачестилите случаи на свинския грип. Българите са започнали да пестят откъм дрехи и сапун, за сметка на това обаче инвестираме в парфюми.

Такива изводи се налагат от изследване на Българската стопанска камара за развитието на шивашкия и козметичния бранш у нас. Хората са почнали да употребяват все по-малко продукти за поддържане на личната хигиена, сочи още статистиката.

Ченгеджийницата в държавата се завъртя на нови бесни обороти, коментира „Труд“. Поне още 9 секретни доклада и справки на ДАНС са изчезнали от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев. Бомбата хвърли пак наследникът му на поста Бойко Борисов. Според източници на изданието броят на изпарилите се документи е по-голям.

„Дума“ цитира изказване на Сергей Станишев, който коментира действията и изказванията на Бойко Борисов във връзка с доклада на ДАНС. Според бившия премиер Бойко Борисов върви към „управление от едно място“, той слага намордник на българската демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *