Преговорите за Брекзит започнаха в Брюксел

Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние даде началото на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, в присъствието на британския външен министър Дейвид Дейвис, пристигнал в Брюксел, съобщи Франс прес.

„Днес ние започваме преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз“, заяви тържествено Барние, след като стисна ръката на Дейвис. Той уточни, че целта на тази първа среща ще бъде определяне на приоритетите и програмата на преговорите.
Британският външен министър от своя страна заяви, че ще се стреми към „позитивен и конструктивен“ тон в преговорите и добави: „Повече неща ни свързват, отколкото ни разделят“, предаде Ройтерс.

Почти една година след референдума, в който британците решиха да напуснат Европейския съюз, двете страни сядат на масата за преговорите, за да договорят всички параметри на раздялата и бъдещите отношения. Първите две теми в преговорите са правата на гражданите и финансовите условия при Брекзита.

След изборите на Острова на 8 юни и неубедителното представяне на консервативната партия на Тереза Мей, в Брюксел се засилиха опасенията, че началото на преговорите ще се отложи. Лондон все пак спази сроковете, а вчера Дейвис опроверга и спекулациите, че Великобритания може и да се откаже да напуска Европейския съюз.

Двете страни имат по-малко от две години, за да уредят всички важни въпроси. Първо ще се договарят параметрите на раздялата и едва след това – бъдещите отношения. На 29 март 2019 година Великобритания трябва окончателно да е напуснала Евросъюза.

Екипите на Барние и Дейвис ще преговарят по теми, като първата от тях е правата на гражданите. Веднага след това идва другия основен препъни камък, който дълго се обсъждаше още от предварителните прогнози –  финансовите парламенти на Брекзита, които се очакват с огромен интерес. Според различни изчисления британците ще трябва да платят от 50 до 100 милиарда евро за напускането на съюза. От своя страна британците не искат и да чуят за суми от този порядък – десетки милиарди евро да се върнат в ЕС, и този костелив орех поне на първо време изглежда нечуплив. Така че, какво ще стане, ако преговорите за Брекзит се провалят – засега никой и не смее да гадае, а и не се наема…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *