Преговорите за ядрената програма на Иран са в последната фаза

Иран и шестте световни сили (САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай) са близко до постигането на споразумение, което ще облекчи санкциите срещу страната в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран, предаде „Ройтерс“.

След повече от две седмици на преговори във Виена, ирански и западни представители заявиха, че споразумението би могло да бъде готово беше понеделник, но предупредиха, че преговорите може и да продължат.“Все още имаме работа за вършене утре“, заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф пред репортери в неделя.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че остават да бъдат решени „големите въпроси“, а коментари на представители на републиканците и демократите в неделя предполагат, че всяко окончателно споразумение и ще срещне трудности при гласуването му в Конгреса на САЩ.Историческо ядрено споразумение между Иран и световните сили може да бъде постигнато бързо, ако Техеран е готов да направи последните стъпки, но все пак може и да не се стигне до сделка, каза германски правителствен източник, цитиран от „Ройтерс“.

„От гледна точка на министъра има само няколко елемента, които липсват за недвусмислено споразумение с Иран“, заяви източникът, близък до германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.“Всичко все пак може да пропадне, но сме наистина много близо до постигане на целта . . .Преговорите в момента са в абсолютна последна фаза и се водят усилено през нощта „Алиреза Мирусефи, говорител на иранската делегацията, заяви, че проектът на споразумение е „документ от близо 100-страници“.

Западните сили отдавна подозират, че Иран се опитва да се сдобие с ядрени оръжия и използва програмата си за развитие на атомната си енергетика, за да постигне това.

Целта на сделката е да увеличи времето, което ще е нужни на Иран да произведе достатъчно обогатен Уран за една атомна бомба, до поне една година за разлика от няколко месеца, каквито са текущите предположения.

Иранският президент Хасан Рухани каза в неделя, че са необходими още преговори за преодоляване на оставащите пречки в преговорите във Виена, съобщи информационна агенция ИСНА.

„Може да изглежда, че сме достигнали върха на планината. Но не, все още има стъпки, които трябва да бъдат предприети… Дори и да не успеем … ние сме изпълнили своя дълг“, заяви той.

Крайният срок на преговорите бе удължаван няколко пъти. Противоречия остават по въпросите за международните инспекции на ирански неядрени съоръжения, конкретните параметри на облекчаването на санкциите и механизма на доказване на сътрудничеството от страна на Техеран.

Иран настоява за премахване на оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН, на което категорично се противопоставят Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *