Предвижда се техническа помощ за микрофирми за безопасни условия на труд

Подкрепа за малките и микропредприятията ( с брой на персонала, по-малък от 10 души, и годишен оборот, който не превишава 3 900 000 лв.) за въвеждане на здравословни и безопасни условия на труд е предвидена в нова стратегия на Европейската комисия. Подкрепата ще се изразява в техническа помощ и практически инструменти, като например платформатаOiRA, разработена от ЕК.

В стратегията е предвидено и опростяване на съществуващото законодателство в областта, така че да бъде премахната ненужната административна тежест, но да се запази закрилата на работниците.

От Комисията припомнят, че едно от предизвикателствата за трудовия пазар в Европа е застаряването на населението. Затова в стратегията се предлага подобряване на превенцията на професионалните заболявания, за да бъдат преодолени рисковете за работещите.

Предлага се още укрепване на диалога с международни организации като Международната организация на труда, Световната здравна организация и т.н., както и подобряване на координацията на политиките, които държавите в ЕС предприемат.

Новата стратегическа рамка се базира на стратегията на ЕС за периода 2007 – 2012 година, отбелязват още от Европейската комисия. Предишният документ успя да намали броя на трудовите злополуки, които водят до отсъствие от работа с повече от 3 дни, с почти 28% (за целия период).

Данни на Европейската агенция за сигурни и здравословни условия на труд сочат, че всяка година в ЕС 4 хил. души загиват при инцидент на работното си място. При трудови злополуки над 3 млн. служители получават такива травми, които не им позволяват да се върнат на работа за повече от три дни.

Допълнително проучване показва, че 24,2% от работещите в страните от ЕС определят, че здравето им е застрашено от условията, в които работят. Всеки четвърти пък декларира, че работата има „основно негативен ефект върху неговото здраве”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *