Предизвикателствата, пред които са изправени крипто компаниите в Обединеното кралство

Британските банки, които продължават да работят с крипто компании, налагат по-строги изисквания за повече документи и информация относно тяхната система за контрол на транзакциите на клиентите. В отговор на това, крипто компаниите отправят недоволството си към правителството на министър-председателя Риши Сунак, тъй като вече е затруднено бизнес оперирането им.

Това противоречи на плановете на Сунак да превърне Великобритания в глобален център за криптоактиви и да даде приоритет на иновирането във финансовите технологии. В тази статия се разискват предизвикателствата, пред които са изправени крипто компаниите и действията, които се предприемат за справяне с тях.

Предизвикателства за крипто компаниите

Според Bloomberg, компаниите от сектора са изправени пред множество предизвикателства в Обединеното кралство, като отхвърляне на заявления, замразяване на сметки и изисквания за огромно количество документи. Малкият брой банки, които все още сътрудничат с крипто компании, изискват повече информация и документация относно тяхната система за контрол на транзакциите на клиентите си. Това възпрепятства бизнес операциите на крипто компаниите, като затруднява достъпа им до банкови услуги.

Реакция на британските банки

Том Дъф-Гордън, вицепрезидент по международна политика в Coinbase, отбеляза, че реакцията на банките в Обединеното кралство е била по-остра от тази в ЕС. Според него, усилията на Европейския съюз за създаване на рамка за дигиталните активи правят банките по-възприемчиви към крипто компаниите в други държави. Това води до намаление в инвестициите на рисков капитал в компании за дигитални активи във Великобритания, за разлика от други страни в Европа, където нараства интересът към тях. Това поставя под въпрос плановете на Сунак да превърне Обединеното кралство в глобален крипто център.

Предложение на CryptoUK

Саморегулиращата се търговска асоциация CryptoUK предложи създаването на „бял списък“ на регистрираните компании в страната, за да се предостави информация на банките, които ограничават или забраняват транзакциите с крипто компании. Асоциацията е загрижена, че много от големите британски банки вече са въвели забрани или ограничения и смята, че това е задължително действие за правителството. Крипто компаниите в момента търсят доставчици на платежни услуги като BCB Payments и Stripe, за да поддържат бизнес операциите си в Обединеното кралство.

Регулаторна среда

Според финансовия регулатор във Великобритания, правилата за крипто компаниите са затягани и те трябва да следват определени условия, които да гарантират защита на потребителите и инвеститорите в областта на дигиталните активи. Това може да доведе до затваряне на крипто компании и за това могат да бъдат наложени дори две години присъда за ръководителите им. Тези мерки обаче затрудняват дейността на крипто компаниите в Обединеното кралство.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *