Предлагат БНБ да спасява фалиралите банки

Вчера временната комисия по бюджет и финанси прие решение от четири точки, което предвижда БНБ да вземе мерки по оздравяването на всяка банка, чиито собствен капитал е станал отрицателен. Това трябва да стане с промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември. Решението бе прието с мнозинство, но без гласовете на БСП.

То предвижда още Министерският съвет съвместно с централната банка и Комисията за финансов надзор да извърши анализ на законодателството и да внесе в Народното събрание законодателни изменения, в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити според европейското право, гласи втора точка от решението.

Освен това, до 6 ноември НС трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, предвижда точка трета от решението.

Последната, четвърта, точка от решението гласи: „С цел по-ефективна защита на вложителите препоръчваме на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица“.

Ако промените в закона бъдат приети, депутатите ще прехвърлят отговорността за решаването на казуса с КТБ обратно върху БНБ. Настоящото законодателство позволява на централната банка да остави проблема в ръцете на Народното събрание и правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *