Предлагат „Гражданска отговорност” да се плаща наведнъж

От бранша одобряват промените и обещават тази година цената на задължителната полица да не се увеличава.

С промените ще влезе в сила и информационната система на полиците, а това ще даде възможност и за въвеждането на т.нар. „Бонус – малус” система, която трябва да се отрази позитивно на пазара и на цените на полиците, заяви за Дарик Стоян Проданов, член на асоциацията на застрахователите и изпълнителен директор на една от водещите компании в автомобилното застраховане. От друга страна обаче по думите му има фактори, които оказват и натиск в посока увеличението й. „Например лимитът по неимуществените щети ще бъде увеличен. Доста повече щети идват от чужбина по „Гражданска отговорност“, така че има разнопосочно действие, но смятам, че няма да има съществено движение през 2011 година на цените най-вероятно“, прогнозира Проданов.
Според него у нас е било крайно време да се въведе системата „Бонус – малус”
„Тя е нещо, което в световната практика води до чудесни резултати, до по-добро оценяване на рисковия профил на водачите“, коментира той. Проданов изтъкна, че единственият проблем е как ще се подава информацията, защото това, което е необходимо, е рисков профил на водачите. В момента могат да се подават само данни за катастрофиралите моторни превозни средства.
С промените се предвиждат още задължителната полица да се плаща наведнъж, а не разсрочено. По този начин ще се отнеме възможността да се плати само една вноска, за да се получи стикер на колата.
Промените са изпратени за одобрение в Министерството на финансите, а за окончателното им приемане трябва да се произнесе парламентът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *