Предлагат да отпадне крайният срок за лихвоточките

Да отпадне крайният срок за подаване на заявления за плащане на обезщетения по лихвоточки, предвиждат промени в закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, внесени от РЗС, съобщава www.dariknews.bg. Миналият парламент удължи до края на тази година срокът за подаване на заявления за включване в окончателните списъци на притежателите на лихвоточки.

С предвидените изменения се разширява кръгът на лицата, които имат право на компенсации за жилищно-спестовните си влогове. Дава се възможност на притежателите на влогове, открити до 31 декември 1990 г., да ги даряват, заменят или продават изцяло или частично на други лица. Предвижда се размерът на левовия индекс за едно спестовно число да се определя и актуализира на всеки 6 месеца от Управителния съвет на Националния компенсационен жилищен фонд. От РЗС предлагат месец след влизането в сила на поправките премиерът да назначи нов УС.

Притежателите на лихвоточки, настанени в общинско жилище, да могат да го закупят по цена, равна на данъчната им оценка, настояват от партията. Сега това става по пазарни цени. Едно от условията за да получат компенсация, имащите право на лихвоточки не трябва да имат имоти за над 60 000 лева.

Към момента влоговете са по-скоро административен, отколкото финансов инструмент, а поради действащите пазарни цени, нито един от тях не може изцяло да осигури жилище, което се доказва и от значителния брой лица, отказали се от тях, пише в мотивите към законопроекта. Там е отбелязано, че 180 000 от 315 000 влога към момента не са оползотворени, а 45 000 души доброволно са се отказали от компенсации.

Финанси
Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *