Предлагат затвор заради храни с повече „Е”-та

Затвор грози производителите, които влагат в храните повече добавки, отколкото са записали в рецептурника.Това предвижда нов закон за храните, който се подготвя от екип на Министерство на земеделието и храните и браншови организации от хранителната индустрия, пише „Монитор“.

Предлага се разминаването между истинския състав на продуктите и написаното на етикетите да се счита задокументална измама с подлагане на риск на човешкото здраве, уточни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, която е в работната група по новия законопроект.В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептура, уточни тя.

Обикновено в изделията има повече консерванти и стабилизатори от обявените на етикета, а несъответствието се хваща само когато стане инцидент. В подобна ситуация се предвижда и опцията да се затваря предприятието.

Кметовете пък ще бъдат санкционирани с големи глоби, ако си мълчат за незаконни цехове за храни в общината, гласи проектозаконът.

Вече стана ясно, че здравното министерство подготвя и нов налогза вредните храни, който обаче предстои да мине първо през обществено обсъждане.Целта на налога е да подкрепи здравната система заради по-големите разходи, които прави общественото осигуряване вследствие на нездравословното поведение на населението.

С данък ще се облагат четири групи стоки- тези, които съдържат добавена захар, тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм, тези, които съдържат т.нар. трансмазнини, включително и т.нар. частично хидрогенирани. Това са практически всички форми на маргарин. Санкцията не се отнася за натуралното палмово масло, което също се използва за заместител на млечните мазнини. В четвъртата група влизат кофеинсъдържащите храни и напитки, съобщи „24 часа“.

Специално изключение се прави за сирената, защото се приема, че при тях ползата е по-голяма от вредата от многото сол. Затова експертите са се концентрираливърху храни, без които може.

Данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. На прицел са храни с висока „енергийна плътност“, постигната с добавяне на захар и трансмазнини.

Предстои обсъждането на размера на данъка

Експертите предлагат минимални нива от 1,51 лв. за килограм храна със солно съдържание над 10 грама на килограм. Това означава, че за едно пакетче чипс от 40 грама трябва да се плати допълнителен данък в размер на 6 стотинки.
При безалкохолните напитки, където литърът се приравнява на килограм, вероятно поскъпването ще бъде с 81 ст. на литър.

Окончателният размер ще бъде определен след обсъждане и при гласуването в парламента.

Експертите смятат, че повече от двойния размер на споменатите по-горе суми ще има наказателен характер и не препоръчват прекалено високи такси. Общият фискален ефект ще е около 170 млн. лева годишно, сочат първоначални разчети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *