Предлагат концепцията за плоския данък да се обсъди публично

Правителството да даде концепцията си за въвеждане на плоския данък на публично обсъждане – това предложи Съюзът на данъкоплатците в България. Не е ясно какви ще бъдат промените, които ще бъдат направени с цел да не пострадат хората с ниски доходи, казаха още от съюза.

Въвеждането на единен пропорционален данък засяга сериозно социалната политика на държавата, защото на лице с доход от 5 млн. лв. ще му бъде много по-лесно да плати 500 хил. лв., отколкото на лице с 500 лв. доход, което трябва да плати 50 лв., коментира предстоящото въвеждане на плоския данък Вълчо Стоянов, председател на Съюза на данъкоплатците в България. Трябва да има реформи и в другите закони и да се премахне осигурителната тежест, смята той.

Ако това се осъществи, единното пропорционално облагане ще донесе много позитиви, сред които повишаване на събираемостта и предотвратяване на данъчни измами, заяви Георги Лазаров, заместник-председател на съюза. Предполага се, че ще се повиши икономическото състояние на страната, каза той и допълни, че от съюза пледират за подобна реформа от 2003 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *