Предлагат отмяна на Закона за частните съдебни изпълнители

Граждански организации поискаха отмяна на Закона за частните съдебни изпълнители, а тяхната дейност да бъде поета от държавните съдия-изпълнители. Причината за това са „множество измами и кражби на имущество“, в които участват частни съдебни изпълнители.

Това коментира Димитрин Вичев от Съюза на пострадалите от банките у нас. По негови данни от влизането в сила на Закона за частните съдебни изпълнители през 2006 година до края на 2013 година са били регистрирани 163 частни изпълнители. Заведените изпълнителни дела са над 1 млн. Общата стойност на исковете надхвърлят 17 млрд. лева.

Събраните средства по приключилите дела за тези години са 4,4 млрд. лева, от които в държавната хазна са влезли 450 млн. лева.

От съюза поискаха още и мораториум върху всички изпълнителни дела в България, докато законодателството не бъде приведено в такава форма, че финансовите институции и гражданите бъдат равнопоставени. Инспекторатът към Министерството на правосъдието, съвместно с ДАНС, „защото става въпрос за националната сигурност“, трябва да направи ревизия на всички частни съдебни изпълнители в страната.

Димитрин Вичев предложи и създаване на анкетна комисия към Народното събрание, която да провери връзките между банките, гражданите и съдебните изпълнители, преди да бъдат правени промени в законодателството.

Вичев беше категоричен, че не може да има защита само за новите кредитни договори, както е записано в проекта на Закона за потребителския кредит. Той предлага задължителна актуализация на всички договори, след като бъдат приети новите мерки в защита на кредитополучателите.

Идеята за мораториум върху изпълнителните дела беше разкритикувана по време на дискусията на Обществения съвет към Комисията за взаимодействие с гражданските организации и общество. Според представителя Емил Желев при това положение нито един кредитополучател няма да има стимул да си плаща вноските по кредита.

Законът за частните съдебни изпълнители беше приет през 2006 година след консултации с Европейската комисия, след като беше установена тежка корупционна среда и бавно съдебно производство от страна на държавните съдебни изпълнители, припомни от своя страна изпълнителният директор на Института за модерна политика Ивелина Алексиева, която е председател на обществения съвет.

Ситуацията обаче не се е променила, коментираха участниците на съвета днес.

По време на заседанието беше посочен и още един сериозен проблем при отношенията между банките и гражданите – липсата на възможност да бъде обжалвана оценката на имот, направена след като кредитът е станал предсрочно изискуем.

На заседанието обаче, въпреки че са били поканени, не присъстваха депутати и представители на асоциациите на банките или на частните съдебни изпълнители. В крайна сметка на съвета беше взето решение първо да се изслуша гледната точка на другата страна, преди да бъде изготвено официалното предложение по казуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *