Предлагат пари при почивка в България

Българите, които прекарват почивката си в страната, да получават обратно под формата на данъчно облекчение 10% от похарчените пари, предлагат хотелиери и ресторантьори.

До края на годината идеята ще бъде писмено изпратена в Министерството на финансите, пише в. „Монитор“.

Такъв модел вече работи в Сърбия, като по този начин само за миналата година в държавната им хазна са влезли над 250 млн. евро У нас тези пари могат да бъдат и значително повече, тъй като е отчетено, че българинът е изхарчил повече от 1 млрд. евро за ваканции в чужбина, обясни Стефан Шарлопов, член на

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).Шарлопов напомни, че през последните години над 1 млн. българи избират да похарчат парите си, заделени за ваканция в чужбина, вместо у нас.

При положение, че идеята бъде приета, това практически означава, че ако отидете на хотел в Банско, Пампорово или Боровец да кажем, и за седмица изхарчите 1000 лв., ще получите данъчна фактура за 100 лв.

Все още остава отворен въпросът какъв ще е механизъм на връщането на парите – дали тези 100 лева ще ви се приспадат от данъците в края на годината от данъчната декларация или ще получите сумата кеш.

Това трябва да се уточни като методика. Но има хиляди инструменти, които ще дадат възможност на българина да си остави парите тук, да е щастлив и да знае, че има интерес от това. А държавата печели пет пъти, обясни още Шарлопов.

Председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова обясни, че въпросът е принципен и всичко зависи от правителството, което ще предпочете да даде 10% аванс на всички българи, които почиват в нашата страна или например няма да предпочете да даде 10% облекчения на българите, почиващи в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *