Предлагат по-висока цена и за газа

Природният газ да поскъпне със 7% от 1 октомври, поиска държавната компания „Булгаргаз“. Цената, за която настоява газовото дружество пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, ще набъбне с 19,92 лв. до 322,87 лв. без ДДС. В момента 1000 куб. м синьо гориво струва 302,95 лв. От компанията мотивират исканото повишение с промяната на цената от доставчиците. „Овергаз Инк“, WIEE и ООО „Газекспорт“ продават по-скъпо с $18,22. Ако искането на „Булгаргаз“ се приеме, вероятно ще последва поскъпване на парното точно преди зимата. Държавният газов доставчик увеличава синьото гориво на всеки три месеца. Тази година последното поскъпване бе от 1 април, след това цените бяха замразени заради предстоящите президентски избори. Има вероятност ДКЕВР да отложи скока им за 1 ноември, както ще стане и с тока.

Когато и да поскъпне горивото, то ще постави в поза партер „Топлофикация София“, твърдят експерти. Причината е, че заради скандалните разкрития в дружеството регулаторът вероятно няма да разреши поскъпване на цените. Това ще утежни допълнително и бездруго плачевното финансово състояние на столичното парно, алармира шефът на „Топлофикация“ Георги Рогачев.

„Булгаргаз“ може да иска, но няма гаранция, че ще го одобрим“, заяви зам.-шефът на ДКЕВР Игнат Томанов. Той обаче отказа да коментира какво ще стане с топлото за хората.

„Не мога да коментирам поисканото увеличение, аз съм политическо лице“, отсече енергийният министър Румен Овчаров.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *