Предлагат по-голяма консулска защита на европейските граждани

 
Поправките предвиждат гражданите на Съюза, намиращи се в трети страни, в които нямат свое дипломатическо представителство, да могат да се обръщат към делегациите на ЕС в тази страна за съдействие и в случай на застрашена сигурност, арест или затвор.
След края на летния сезон тази седмица политическите групи и парламентарните комисии се събират, за да подготвят темите за предстоящата пленарна сесия между 10 и 13 септември и работата си през следващите месеци.
Комисията по външните работи и подкомисията по права на човека проведоха в понеделник първа среща с наскоро назначения Специален представител на ЕС за правата на човека г-н Ставрос Ламбринидис.
Друго предложение на Евгени Кирилов е делегациите на ЕС да информират гражданите, които нямат представителство на своята държава в страна извън Съюза, за възможността да получат съдействие за консулска закрила от делегацията на ЕС или от дипломатическо представителство на друга държава-членка. Според българския евродепутат, делегациите трябват да бъдат обезпечени не само с финансови средства, но и с всички други необходими ресурси, включително подходящо обучение и изграждане на капацитет за изпълнението на съответните задачи.
Смята се, че предложенията ще имат безспорно положително значение за гражданите на по-малките държави-членки на ЕС, които нямат свои дипломатически представителства във всички страни по света.
Това важи с пълна сила за България, която драстично съкрати броя на своите посолства в чужбина през последните години.
Така гражданите ще могат да разчитат на по-голяма закрила не само от своите държави, но и от другите държави-членки и от самия ЕС в лицето на неговите делегации.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *