Предоставят финансиране чрез поделяне на риска по JEREMIE

Това се прави с промени в в Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Кабинетът одобри проектите на споразумения за изменение и допълнение на Рамковото споразумение и на Финансовото споразумение между българското правителство и Европейския инвестиционен фонд относно изпълнението на инициативата JEREMIE в България.
За целта са осигурени 150 млн. евро, съобщават от правителствената информационна служба. Те са предназначени за съфинансиране на нови банкови кредити от страна на Холдинговия фонд по JEREMIE чрез предоставяне на безлихвени заеми за приблизително половината от размера на одобрените заеми за малки и средни предприятия.
Очаква се намалението на общия лихвен процент, начисляван върху кредит за предприятие, в резултат на прилагането на инструмента, да стимулира фирмите да изпълняват инвестиционните си намерения.
Една от основните причини за прекратяване на договори по ОП „Конкурентоспособност” досега беше затрудненият достъп до мостово финансиране. Увеличението на капитала на Холдинговия фонд и въвеждането на новия финансов инструмент ще позволят тази слабост да бъде отстранена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *