Предпазливи обещания за помощ от лидерите на Г8

© Photo:   БГНЕС

 
Разногласията между най-развитите държави относно изхода от международната икономическа криза остават, въпреки демонстрацията на единство между Европа и САЩ. Така германските медии коментират първия ден от срещата на Г-8 в канадския курорт Хънтсвил.

Страните от Г-8 и донорски групи обещаха да отпуснат над четири милиарда евро за намаляване на смъртността сред децата и родилките в бедните държави. Това обаче са едва две трети от сумата, която развитите икономики договориха в помощ на Африка на срещата си в Гленийгълс преди пет години.

Канадския премиер Стивън Харпър, който е домакин на срещата, заяви, че лидерите от Г8 са значително по-предпазливи в думите и действията си относно финансите: „Моето наблюдение е, че лидерите са много, много по-предпазливи по отношение на обещанията, които дават. Не мисля, че отново ще видим лидери, които излизат и дават обещания, които не смятат да спазят, или които не са премислили много внимателно.“
Около 2 хиляди души се включиха в протест в центъра на Торонто срещу започващата днес среща на върха на Г-20. Шествието бе съпровождано от стотина полицаи. Протестът протече до голяма степен спокойно.
Предишни срещи на върха на Г-20 бяха помрачени от агресивни групи, прибягващи до насилие, за да попречат на работата на делегациите. Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани да избягват центъра на Торонто по време на срещите на високо равнище на Г-8 и Г-20.
Днес водещите индустриални сили ще насочат вниманието си към Иран и Северна Корея. Американският президент Барак Обама планира съвещания с лидерите на Китай, Южна Корея и Япония за сигурността в Далечния изток.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *