Предупредителен сигнал от МВФ към европейците

Международния валутен фонд (МВФ) отказа да направи един „лош“ компромис в спора за дълга на Гърция, съобщават онлайн изданието на немския вестник Handelsblatt. МВФ дори спря преговорите с Атина. По този начин от Вашингтон отправиха предупредителен сигнал не само към гърците, но и към европейците.

Кристин Лагард, директорката на Международния валутен фонд, е една решителна жена. Тя знае как да направи така, че гласът и да бъде чут, особено когато става въпрос за важни дела като гръцката дългова криза. „МВФ няма да сключи каквато и да е бърза и мръсна сделка с Гърция“, каза Лагард, като предупреждението й бе подчертано и от драстичния факт, че МВФ оттегли своите служители, които водят преговори с Атина.

„В повечето ключови области има огромни разлики между нас“, обобщи говорител на преговарящите страни този четвъртък. „Няма никакъв напредък“. Фондовите борси реагираха много рязко, като индексът DAX бе на загуба почти през целия ден, едва в следобедните часове той бе отново на дневна печалба.

Предупреждението от страна на МВФ бе насочено не само към гърците, но също и към европейците. „Където има воля, там винаги има и начин“, по този начин германският канцлер Ангела Меркел определи ситуацията за надеждите от гръцка страна за постигане на компромисно решение с кредиторите. Посланието на МВФ обаче бе друго. То гласи: „Ние няма да направим какъвто и да е лош компромис“.

МВФ определи многократно своите принципи, които ще отстоява категорично. На първо място това представлява всяко отслабване на фискалните и политически цели, които разбира се трябва да бъдат изцяло финансирани. Това може да бъде постигнато по два начина, или европейците да дадат повече пари, или чрез редуциране на гръцкия дълг. Трябва да уточним, че и двата начина са изключително спорни, имайки предвид огромните съмнения за готовността за реформи на Атина. На второ място от МВФ определят, че бюджетните цели са безсмислени, ако не могат да се постигнат конкретни спестовни ефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *