Президентът апелира за повече внимание към Добруджа

Президентът Георги Първанов участва в празника на Добрич по повод 70 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България след 27 години румънска окупация. В поздравителното си слово той подчерта, че политиката на България и Румъния трябва да бъде в посока на взаимно отваряне, а държавните институции да поемат своя ангажимент към Добруджа:
„Ние представителите на централните институции трябва да имаме своя ясен ангажимент за решаването на проблемите на града и региона. Проблемите, свързани със занемарената от години инфраструктура, проблемите, свързани с водоснабдяването, които са традиционни, проблеми, които са свързани с това не просто да се съхрани системата на здравеопазването и образованието, но и да се дадат много повече възможности за достоен живот на възрастните хора от Добруджа. Ако ние свършим тази работа, само по този начин ние ще отговорим на заветите на нашите предци, на онези, които се бориха за връщането на Южна Добруджа, за свободата и обединението на България.“
В Добрич президентът Георги Първанов съобщи, че ще инициира среща с патриарх Максим, за да бъдат обсъденивсички гледни точки за въвеждане на вероучение в училищата. Според президента религията би помогнала за излизане от кризата, а обучението би трябвало да е за етническа и религиозна толерантност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *