Президентът Тръмп: ЕС не се отнася добре със САЩ в търговията

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ЕС „не се отнася добре със САЩ“ в търговската област, за да аргументира заплахата си да наложи високи мита на стоманата и алуминия, на които ЕС смята да предприеме ответни мерки, предадоха Франс прес и ДПА.„Те правят практически невъзможно за нас да правим бизнес с тях и въпреки това пращат колите си и всичко останало в САЩ. ЕС не се отнася добре с нас и това е една много, много несправедлива търговска ситуация“, заяви Тръмп на съвместна пресконференция в Белия дом с шведския премиер Стефан Льовен.
Миналата седмица Тръмп изненадващо обяви намерението си да наложи мита от 25 процента върху стоманата и 10 процента върху алуминия, внасяни в САЩ, за да защити местната металургия.
В отговор на това ЕС заяви, че подготвя ответни мерки за вносни американски продукти като мотоциклетите Харли Дейвидсън, дънките Ливайс и бърбъна.
„Да правят каквото искат, но ако го направят, ще сложим едно голямо мито от 25 процента върху колите им и повярвайте, няма да продължат да го правят дълго“, заяви Тръмп.
„Като член на ЕС ми се струва важно да намерим начин да си сътрудничим със САЩ. Напълно разбирам мнението на президента, че трябва да мислим за собствените си страни“, каза шведският премиер Стефан Льовен.
Автомобилната търговия между ЕС и САЩ възлиза на около 10 процента от общия търговски обмен между двете страни, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. САЩ е най-голямата дестинация за износа на коли от ЕС и са третият най-голям износител на коли в ЕС като стойност, равняваща се на 15 процента от общия внос в ЕС, добави асоциацията, цитирана от ДПА.

Преди няколко дни Европейският съюз предупреди САЩ, че ще наложи 25 процента мито върху вноса на стоки от САЩ,  ако президентът Доналд Тръмп обложи вноса на стомана от Европа. Списъкът с американски стоки включва дънките „Ливайс“ и бърбъна, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред BBC. Тя уточни, че Евросъюзът ще изчака окончателното решение на Доналд Тръмп, преди да въведе реципрочната мярка.
Миналата седмица Тръмп заяви, че „търговските войни са хубаво нещо“ по повод на намерението си да обмити европейската стомана. Малстрьом пък контрира, че ако това се случи, Брюксел ще постави въпроса пред Световната търговска организация.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *