Президентът на ЕЦБ обезпокоен от високата инфлация в еврозоната

Европейската централна банка е силно загрижена относно нивото на инфлация в еврозоната, предаде AFP. Това стана ясно от изявление на президента на банката Жан-Клод Трише. През ноември инфлацията във валутния съюз на ЕС достигна 3.1%.

Трише предупреди, че високото ниво на инфлация може да се задържи по-дълго време от очакваното. Той добави, че основната цел на ЕЦБ е да има стабилност на цените на стоките в еврозоната. В противен случай доходите на европейските потребители могат да бъдат застрашени от непрекъснатото покачване на цените на основните стоки, което може да доведе до искания за увеличение на заплащането, а това поставя на преден план опасността от т. нар. инфлационна спирала.

„Ако имаме инфлационна спирала, ще се озовем в съвсем различна ситуация. ЕЦБ няма да позволи това да се случи“, заяви Трише.

Обикновено високите нива на инфлация в дадена държава се овладяват, когато централната й финансова институция покачи нивото на основния лихвен процент. В момента основната лихва на ЕЦБ е 4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *