Президентът предлага да бъдат увеличени всички пенсии

Държавният глава отправя предложението си в статия на личната си страница в интернет. В нея се посочва, че увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране не води до стабилизиране на системата. Оценката на Първанов е, че се очертава провал на пенсионната реформа.
Според президента пенсионната система става все-по несправедлива и поражда допълнителна бедност. 11 години след началото на реформата поставените цели не се постигат. Дефицитът в пенсионния бюджет нараства над 20 пъти и превишава приходите на Националния осигурителен институт от пенсионни вноски, което води до финансова нестабилност на пенсионната система и на държавата като цяло.
Промените се правят в името на политическия комфорт на управляващите заради икономия на пари, а не заради пенсионерите. Президентът смята, че тежестта на реформите се стоварва върху най-уязвимите групи, а се осигурява неоправдан комфорт и превилегии на отделни институции, професии и работодатели.
Първанов припомня, че от началото на мандата на правителството на Бойко Борисов пенсиите не са увеличавани и изразява надежда, че настоящото намерение на управляващите да увеличат пенсиите няма да е еднократна предизборна добавка. Първанов определя като погрешни идеите за известен ръст само на минималните пенсии, или за еднократна помощ на вдовишките пенсии.
Според президента трябва да се намери по-справедливо решение при ранното пенсиониране на работещите в по-тежки условия на труд. Той се обявява против опитите на някои среди да дестабилизират НОИ. Необходимо е цялостно преразглеждане на пенсионната система.
Държавният глава поставя няколко въпроса, сред които да се възстанови отменената с последните поправки в осигурителния кодекс точкова система за пенсиониране, усъвършенстване на системата за гарантиране на средствата във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, да се прекрати практиката на безразборно намаляване на вноските за пенсия, както и да се усъвършенства формулата за изчисляване размера на пенсията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *