През миналата година американските и европейските банки са закрили 59000 работни места

Водещите европейски и американски банки през 2014 година са закрили 59000 работни места в усилията си за преструктуриране и оптимизиране на разходите. Очаква се в Европа процесът по намаляване на броя на служителите да продължи , тъй като банките се стремят да подобрят рентабилността, която е доста „изтъняла“ под натиска на строгите регулации.

Анализаторите отбелязват, че европейските банки, особено тези в еврозоната, вероятно и занапред ще прибягват към съкращения на служителите, макар че те все още са сред най-печелившите в света.
„Само няколко банки на света извършиха истински структурни реформи и направиха голямо орязване на разходите. Повечето приеха само стратегия за тактично затягане коланите, но не извършиха никакви принципни промени в начина на работа или бизнес модела“, казва Амен Салех, директор на компанията Boston Consulting Group в Лондон.

Осемнадесет големи европейски банки през миналата година закриха общо 21500 работни места, след като през 2013 г. намалиха броя на служителите си с 56100, сочат данни на Reuters.

Шестте основни американка банки през миналата година съкратиха общо 37500 работни места, след като през предходната година работните места намаляха с 45700 . Това означава, че 24 банки през последните две години са закрили над 160000 работни места. Така големите щатски банки в посочения период са съкратилри броя на служителите със 7,3 на сто, докато европейските банки намалиха 4,1 на сто от работната сила.

Върху статията работи : Крум Пандов (по makfax.com.mk)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *