През ноември се създава българо-руско дружество за Южен поток

През ноември ще бъде създадено смесено българо-руско дружество по проекта „Южен поток“, съобщи председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер, който бе на посещение у нас.   Милер се срещна с премиера Бойко Борисов и с енергийния министър Трайчо Трайков. По време на разговорите обаче не е обсъждан въпроса с преговорите за сключване на нови газови договори и за евентуално намаление в цената на руския газ за България.
След срещата министър Трайков заяви, че в следващите седмици може да има добри новини за поетиняване на синьото гориво от „Газпром“. Въпреки че като теми на днешната среща бяха обявени цените на руския газ и развитието на проекта „Южен поток“, след разговорите стана ясно, че въпросът с цените на горивото от „Газпром“ не е обсъждан. Шефът на руския газов гигант Алексей Милер обяви след срещата, че двете страни са се разбрали за ускоряване проекта за газова тръба през Черно море.
Енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че смесената компания за „Южен поток“ ще бъде създадена между „Газпром“ и Бългрския енергиен холдинг. „Уточнихме се, че председателят на борда на директорите на съвместната компания ще е българин и че българската страна ще има мнозинство в съвета на директорите“, каза Трайков.
По време на срещата не е обсъждано евентуалното включване на Румъния в проекта, заяви Трайков във връзка с вчерашното посещение на Милер в северната ни съседка.
След около месец ще бъдат подновени преговорите за сключване на нови газови договори с „Газпром“. Дотогава обаче не е изключено да постигнем поевтиняване на газа по линия на сега действащите споразумения. Шефът на „Газпром“ Алексей Милер потвърди разчетите, че първият газ по „Южен поток“ ще потече през 2015 г.
 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *