През октомври в Брюксел започва мега процес срещу банката Ситибанк

На 1 октомври в белгийската столица ще започне мега процес срещу банката Ситибанк и нейни ръководители, обвинени в продажбата на книжа от фалиралата американска банка „Лемън Брадърс“ на хиляди белгийски вложители без да ги информират за рисковете от подобно вложение.

С фалита на „Лемън Брадърс“ през септември миналата година започна световната финансова и икономическа криза, която продължава и сега.

До момента срещу Ситибанк и нейното белгийско ръководство са депозирани 1600 жалби от измамени вложители, но се очаква до началото на процеса броят им да достигне 3800. Това може да предизвика „организационни проблеми“ – не около воденето на самия процес, а около участието на заинтересованите в него, опасява се прокуратурата на Брюксел.

Засега се предвижда в помещения около централната зала, в която ще се води делото, да бъдат инсталирани огромни монитори, чрез които всички пострадали и оплакали се от действията на Ситибанк да могат да следят процеса.

Желаещите да внесат официална жалба могат да направят това не само до началото на процеса, но и по време на воденето му, съобщиха от прокуратурата.

До 1 юни трябва да стане известно и кои точно от ръководителите белгийския клон на Ситибанк ще бъдат съдени. Те ще бъдат привлечени под отговорност като физически лица, а самата банка – като юридическо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *