През 2009 глобалната икономика ще отбележи първи спад от над 60 години

Прогнозите на Световната банка сочат, че тази година глобалната икономика ще отбележи първи спад от края на Втората световна война. В същото време международната търговия ще се свие до най-ниската си точка за последните 80 години.
През уикенда финансовата институция публикува оценки, според които финансовата криза ще доведе до бюджетни дефицити в размер на милиарди долари. Тези негативни очаквания са свързани както с развития свят, така и с развиващите се държави и най-бедните страни в света, предава АР.
Тенденцията за увеличаване на дефицитите ще доведе до това, че 129-те държави, които се причисляват към гупата на развиващите се и слаборазвити страни, ще регистрират отрицателни салда в общ размер между 270 и 700 млрд. долара.
Такова стечение на обстоятелствата би било толкова тежко, че международните финансови институции биха се оказали неспособни да предоставят кредити и да покрият дори най-оптимистичния вариант за общ дефицит от 270 млрд. долара.
Според анализаторите на Световната банка едва една четвърт от податливите на негативни ефекти от кризата страни ще успеят да компенсират отрицателното влияние на икономическия спад чрез програми за създаване на работни места и стимулиране на растежа.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *