През 2013 г. ЦЕИ ще бъде регион с високи доходи и стабилно развитие

През 2013 г. страните от Централно-европейската инициатива трябва да се превърнат в регион с високи доходи и стабилно икономическо развитие подчерта една от основните насоки на дискусиите по време на 10-тия икономически форум на ЦЕИ министърът на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров при официалното закриване на Българския икономически форум, който се състоя на 20 и 21 ноември в София. Страните от „новите демокрации” бележат динамично развитие средно между 4 и 7 % годишно, а инвестициите в Централна и Източна Европа са 3 пъти повече. Просперитетът на страните от ЦЕИ е водещата нишка в обсъжданите на форума проблеми на човешките ресурси, публично-частното партньорство, високите технологии, изграждането на единна високоефективна енергийна инфраструктура, проблемите на малките и средните предприятия и участието на жените в бизнеса1, създаването на регионален капиталов пазар с развитие на независими местни борси, въвеждане на единен пазар на ценни книжа и др.

Най-важната пресечна точка на всички дискусии е стремежът да се мобилизират човешките и финансовите ресурсите за изграждането на бъдещето на хората, бизнеса и държавите от Централно-европейската инициатива – подчерта и Гуидо Паолучи – Програмен директор в Секретариата за проекти на ЦЕИ, който оцени форума в София като извънредно успешен с интересни и конструктивни дискусии.

Участниците в дискусията за повишаване на енергийната ефективност наблегнаха на необходимостта от изграждане на единна енергийна инфраструктура – задача особено важна в очертаващия се през следващите години недостиг на енергийни ресурси. На Балканите още тази година се очертава недостиг на електроенергия в размер на около 5 тераватчаса, като през следващите няколко години този недостиг ще бъде 15-20 тераватчаса.Този недостиг може да се преодолее чрез изграждане на чисти ТЕЦ, работещи с въглища, както и чрез разширяване производството на атомна електроенергия.

През България ще преминават 2 от 3 предвидени за изграждане газопроводи. Радостно за нас е, че проектът „Южен поток” на практика няма противници и това е една допълнителна възможност за страните от региона в решаването на енергийните проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *