През 2020 г. повече хора ще имат смартфон отколкото имат електричество

Мобилният телефон ще превземе света и ще се превърне в най-разпространеното устройство и услуга. Това ще се случи до 2020 г., когато повече хора ще имат смартфони отколкото са хората, които имат електричество, прогнозира Cisco в своя годишен анализ на развитието на мобилния сегмент.

И докато за развитите пазари притежанието на мобилен телефон вече е нещо съвсем естествено, то в развиващите се държави все още има милиарди хора, за които първия досег с тази технология предстои.

Според Cisco през 2020 г. общо 5.4 млрд. души по света ще имат мобилен телефон. За сравнение, компанията очаква, че електричество ще имат 5.3 млрд. души, а 3.5 млрд. ще имат и течаща вода в домовете си. Броят на автомобилите по пътищата пък ще е 2.8 млрд. Така смартфоните ще се превърнат в най-масовото устройство и форма на услуга, което обяснява и нестихващия интерес на компаниите към тези устройства въпреки приводното засега насищане на пазара.

Това ще доведе и до сериозен ръст на мобилния трафик. Според Cisco той ще се увеличи 10 пъти и ще достигне 366.8 екзабайта. Това е равно на приблизително 81 трилиона снимки или 7 трилиона видео клипа в YouTube. Мобилните телефони ще генерират 81% от общия мобилен трафик.

2020 г. ще е повратна точка за мобилната индустрия. Очаква се тогава да започне навлизането на мобилните мрежи от пето поколение, които да стимулират допълнително популярността на смартфоните. Cisco прогнозира, че средната скорост на мобилен интернет в Близкия Изток и Африка ще скочи около 15 пъти. Дори и това няма да е достатъчно да се достигнат нивата в САЩ или Европа, но ще помогне за утрояванято на средната глобална скорост на мобилните мрежи, която ще достигне до 6.5 мегабита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *