През 2050 г. средната възраст в ЕС ще е 49 години

Системите за социална сигурност в цяла Европа имат нужда от реформа, за да могат да се справят с предизвикателството на застаряващото население на континента, което изисква все по-големи разходи за пенсии и здравеопазване. Това е основният извод, който се съдържа в приетата на 20 ноември резолюция на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на институцията у нас.
Увеличаване на заетостта и на трудовата активност след пенсионна възраст – това са два начина за разрешаване на проблема, според евродепутатите.
Според прогнозите на демографите, ако тенденциите за застаряване на населението за задържат, през 2050 г. средната възраст в Европа ще е 49 години. Сега тя е 39 години. Днес на 4 души в активна трудова възраст се пада един човек над 65 години, през 2030 г. това съотношение ще е две към едно.
Тоест по-малко заети ще трябва да плащат повече вноски. В същото време ще се увеличат и разходите за здравеопазване. Днес за социалноосигурителните системи в ЕС се харчат 27.2 на сто от Брутния вътрешен продукт.
Резолюцията, гласувана в парламента по темата, се базира на доклада по собствена инициатива на германската депутатка Gabriele Stauner (ЕНП-ЕД). Тя вижда няколко решения на проблема.
Едно от тях е да се разреши на хората да работят и след пенсионна възраст. Другото предложение е да се вземат мерки за увеличаване на заетостта. Идеята е още да се привлекат повече студенти за увеличаване на работната сила чрез професионално обучение.
Резолюцията подчертава значението на обществените пенсионни системи, но в същото време посочва необходимостта от насърчаване на допълнителното пенсионно осигуряване.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *