Преизбират шефа на ”Газпром” за 5 години

Путин уточни, че е разпоредил на представители на правителството, които са и в административния съвет на компанията, да гласуват за подновяване на пет годишния мандат на Милер, предаде БТА. Милер беше назначен през 2001 г. начело на Газпром, компания-номер едно в света по производството на природен газ. Неговата мисия беше да позволи по-добър контрол на Кремъл върху държавната компания, която по времето на Борис Елцин си беше спечелила прозвището „държава в държавата“.
Годишната заплата на Милер е около 17.5 млн. рубли (около 500 хил. евро) като председател на УС на „Газпром“ и още около 450 хил. долара като шеф на борда на директорите на „Газпромнефт“, съобщава livenews.bg.
49-годишният Алексей Милер управлява „Газпром“ след като смени Рем Вяхирев. Вяхирев научил за оставката си в Кремъл, като тогавашният президент Владимир Путин му съобщил, че сега „Газпром“ ще се управлява от „млад човек, на когото има доверие, с опит в бизнеса и познаване на съвременните методи за управление“. Вяхирев тогава споделил, че „Милер след един месец ще се обеси“. Преди това Милер е работил в кметството на Санкт Петербург (както и премиерът Владимир Путин), а после като шеф на Морското пристанище на града и шеф на „Балтийската тръбопроводна система“. Една година преди да стане шеф на „Газпром“ става зам.- министър на енергетиката по външноикономическите отношения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *