Прекратиха делото срещу собственика на „Риск инженеринг“

Прокуратурата е прекратила делото срещу собственика на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев за длъжностно присвояване поради липса на доказателства. Разследването започна преди две години, след като стана ясно, че Националната електрическа компания е продължила да плаща милиони на консултантската компания на Манчев и след решението на правителството и парламента за спиране на строителството на АЕЦ „Белене“.

Прокуратурата е прекратила делото срещу Манчев и Събин Събинов, изпълнителен директор на „Уорли Партнърс“, компанията, упражняваща строителен надзор по проекта „Белене“ и чийто подизпълнител е „Риск инженеринг, още на 1 октомври, три дни преди да изтече максималният по закон двегодишен срок за разследването. Богомил Манчев и Събинов са обжалвали прокурорското постановление пред СГС, несъгласни с основанието за прекратяването. Вместо поради липса на доказателства, каквото е основанието на държавното обвинение, те настояват да е поради липса на извършено престъпление.

СГС все още не се е произнесъл поради отвод на първия съдия-докладчик – наказателния съдия Петър Сантиров, който преди време беше подсъдим за подкуп, но оправдан на три инстанции. Сантиров е мотивирал оттеглянето си, че защитник в делото срещу Богомил Манчев е адвокат Стефан Атанасов, който беше негов защитник по мегаделото „Цонев, Сантиров, Попов“. Чрез случайното разпределение на делата – казусът вече е изпратен при съдия Андрей Ангелов.

Собственикът на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев, който беше обвинен, че получил неправомерно близо 8,7 млн. лева във вид на хонорари за консултантски услуги и след замразяването на проекта „Белене“, влезе в съдебната статистика с размера на парична гаранция, която определи за свободата му прокуратурата преди две години – 1 милион лева. И макар че съдът тогава я намали наполовина, тя си остава рекордно висока за нашите стандарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *