Премиерът на Канада обеща да ограничи чуждите инвестиции в имоти

Премиерът на Канада Стивън Харпър обеща да ограничи чуждите инвестиции вимоти, ако бъде преизбран, съобщава Ройтерс. Активността на чужденците на пазара в страната обаче едва ли скоро ще се “охлади”, допълва информационнатаагенция.

Харпър коментира по време на посещението си в предградие на Ванкувър, че има достатъчно знаци, че заради спекулативното търсене на чужденците много канадски семейства не могат да си позволят да придобият собствендом.

От години приливът на чужди инвестиции в сектора на имотите в Канада – особено на капитали от Китай, движи ръстовете на цените в най-големите градове. Нееднократно към правителството са били отправяни призиви да се следят трансакциите на чужденците и да се наложат ограничения.

Харпър обеща, че ако консерваторите останат на власт, ще започнат да събират такива данни, а ако е необходимо – ще се координират с властите в отделните провинции, за да подсигурят със съответните мерки достъпа на местните до пазара на имоти.

Харпър обаче не разкрива повече детайли от плановете си.

Брокери на имоти от Ванкувър обаче се съмняват, че каквото и да предприеме правителството, ще има ефект. Дори промените в имиграционните закони не обезкуражика купувачите от Китай.

“Проследяването е едно, а ограничаването на купувачите – съвсем друго. Регистрирането на сделките няма да има какъвто и да било ефект”, коментира Андрю Хасман, който предлага имоти в западната част на Ванкувър, един от най-популярните райони сред китайците.

Според него дори и да се въведат рестрикции, чужденците ще намерят други начини да инвестират, например чрез приятели и роднини, които живеят в Канада.

Консерваторите обмислят да проучат опита на Великобритания и Австралия, които също имат проблем с чуждите инвестиции на жилищните пазари и все по-ясно изразената им недостъпност за местните купувачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *