Премиерът: Присъединяването ни към еврозоната е основен приоритет

България е една от малкото нови страни-членки в Европейския съюз, която се справя с глобалната финансова и икономическа криза, разчитайки на собствените си ресурси и резерви, подчерта министър-председателят Сергей Станишев на срещата си с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, съобщиха от правителствената информационна служба.

В срещата участва и управителят на Българската народна банка Иван Искров. Ръководителят на ЕЦБ бе у нас за честванията по случай 130-та годишнина на БНБ.

Пред госта си премиерът посочи, че от 2003 г. досега правителството и централната банка следват антициклична фискална и регулаторна политика, които са позволили да се създадат редица буфери, омекотяващи влиянието на световната финансова и икономическа криза върху България.

Двамата обсъдиха и динамиката на глобалната криза. Според министър-председателя тя вече засяга чувствително и българската икономика основно чрез съкращаване на външното търсене, тъй като еврозоната е основен търговски партньор, чрез увеличаване на цената на външното финансиране и забавянето на притока на капитали в страната.

Това развитие в икономиката обаче спомага за съкращаване на съществуващите преди кризата дисбаланси, без това да е съпроводено с формирането на нови. Ако тенденцията за съкращаване на дисбалансите в икономиката продължи страната ще поиска разглеждане на въпроса за присъединяване на българския лев към преходния валутен механизъм ERM II, защото присъединяването ни към еврозоната е основен приоритет.

„Ще влезем в еврозоната, когато сме достатъчно подготвени, а дотогава страната ни ще запази валутния борд при същия фиксиран курс“, категоричен е премиерът. Министър-председателят Станишев приветства ролята на ЕЦБ при овладяването на глобалната финансова криза. Банката предостави допълнителна ликвидност на банковата система в еврозоната, в това число и чрез разширяването на списъка на ценните книжа, които се приемат за обезпечение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *