Прибързват ли инвеститорите?

Последната борсова сесия преди началото на дългия великденски уикенд в католическите страни донесе поредните силни повишения на индексите в САЩ, Европа и Азия. Финансовите пазари в САЩ, Канада, Великобритания, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия ще възобновят търговията във вторник другата седмица.
На фона на силните повишения на борсовите индексинякои финансови експерти предупредиха, че инвеститорите трябва да бъдат много внимателни, защото е твърде рано да се залага на икономически растеж. Според тях успокояването на темпа на спад на икономикатане бива да се бърка с началото на период на икономическо възстановяване.
Инвеститорите видяха в икономическите новиниот последните седмици знак за покупка и възможност за печалба. Подобрението на потребителските разходи и продажбите на жилища в САЩ вдъхна надежда, че рецесията, в която американската икономика навлезе преди 17 месеца, е може би към своя край.
Свиването на американския търговски дефицитдо деветгодишен минимум, увеличаването на износа и намаляването на складовите запаси на търговците на едро също изненадаха приятно пазарите.
Оптимизмът на инвеститорите бе подхранен и от добрите новини за финансовия сектор и от новите мерки на правителствата и централните банки за възстановяване на икономическия растеж. В резултат на всичко това щатският борсов индекс Dow Jonesсе повиши с 23,5% от многогодишното си дъно на 9 март, а широкият S&P 500 скочи още по-силно с 26,6%.
Според главния брокер на инвестиционното дружество Frishberg, Jordan, Stewart & Kaleta Advisors Карл Егерс, инвеститорите не бива да изпускат възможностите, които сегашното рали на финансовите пазари предлага, но непременно трябва да имат надеждна стратегия за изход. В интервю пред телевизия CNBC той заявява, че е незряло да се очаква, че възстановяването на световната икономика е започнало. Той съветва инвеститорите да позиционират своите портфейли за по-продължителен период на рецесия.
Карл Егерс предупреждава, че котировките на акциите могат да сменят рязко своята посока и да поемат надолу, защото инвеститорите са калкулирали в сегашните ценови нива икономическо възстановяване, за което все още няма достатъчно солидни доказателства.
Според Дейвид Розенбърг, главен икономист в Bank of America Securities-Merrill Lynch, подобрението на икономическите показатели не означава, че икономиката е започнала да се възстановява. Той допълва, че пазарите в момента екстраполират опасно с вероятността за възстановяване на световната икономика и бъркат икономическия ръст със забавянето на темпа на влошаване.
Дейвид Хенсли, ръководител на звеното за координация на световната икономика в JPMorgan, също предупреждава, че това, което наблюдаваме в момента, е намаляване на темпа на спад на световната икономика, а не увеличаване на икономическата активност. Дори когато икономиката достигне дъното, може да мине известно време преди действителният икономически растеж да започне.
Според Дейвид Розенбърг усещането, че икономиката е стигнала дъното е завладяло пазара. Това не е изненадващо, защото за първи път данните, които излизат, не за изцяло негативни. Въпреки това той не очаква контурите на рецесията да станат ясни преди първите месеци на 2010 г. Според него дъното на финансовите пазари в САЩ може да се очаква през есента на тази година.
Средният времеви интервал между дъното на фондовия пазар в САЩ, измерено чрез индекса S&P 500, и дъното на рецесията е около 5,3 месеца. Това показват данните от проучването на изследователската и инвестиционна компания Birinyi Associates, цитирано от Bloomberg. Проучването обхваща периода от 1949 г. досега. Интересно изключение е рецесията през 2001 г., когато икономиката се е възстановила 2,3 месеца след фондовия пазар.
Според професора по финанси и икономика в колежа Манхатън Чарлз Гайст често има пикове на фондовия пазар, които са предвестници на нови понижения. Авторът на книгата “Историята на Wall Street” казва, че сегашното състояние на фондовия пазар му напомня за ранните години на Великата депресия. Според него в момента наблюдаваме измамен оптимизъм и това показва, че хората не разбират добре процесите в икономиката.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *