Приватизацията две в едно, или реформа по български

Сливането на дейността по продажбата на държавните дружества с последващия контрол върху сделките в една институция може да има сериозни последици за България от страна на Европейската комисия, коментира за в. Пари Руси Статков от Агенцията за следприватизационен контрол. Преди дни комисията по икономика и енергетика в парламента одобри предложение за промяна в закона за приватизация следприватизационен контрол. финансовия министър Симеон Дянков се обяви за обединяването на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол. Дянков направи това предложение в началото на ноември. Финансовият министър от самото начало на встъпването си в длъжност атакува Агенцията за следприватизационен контрол, че през периода 2001-2008 г. не е направила нищо, за да си събере дълговете от неизрядни купувачи на държавни дружества. В резултат на това през този период държавата е била ощетена с над 800 млн. лв., обяви преди месец Симеон Дянков. Финансовият министър потвърди отново в края на миналата седмица, че според него АП и АСК трябва да работят заедно в бъдеще. Почти всички депутати и от опозицията са гласували за това, каза за в. Пари Иван Иванов от ДСБ, който е член на икономическата комисия.
Проблеми
Според Руси Статков, член на надзорния съвет на АСК в Европейския съюз съществува регламент, според който трябва да има отделен орган, който да осъществява контрол след приключване на приватизационните сделки с държавните фирми. Вярно е, че Агенцията за следприватизационен контрол във вида и състава, който е в момента, търпи критики, уточни Статков. Затова идеята на експерти от самата комисия бе тя да се преструктурира и да оптимизира дейността си. Според него обаче управляващите не са обсъдили сливането на ведомството с Агенцията за приватизация с експерти и служители от АСК. Мнозинството от депутатите в комисията по икономика и енергетика са одобрили предложението на Дянков, но те не са експерти, каза още Статков. Според него по този начин ще се намалят още повече служителите, ангажирани пряко с контрола върху сделките. След извършените вече съкращения в АСК се налага един служител в АСК да проследи около 100 сделки, твърди Статков.
Подкрепа
Обединяването на двете агенции ще доведе до формирането на самостоятелен бюджет на Агенцията за приватизация, което ще улесни работата по големите арбитражни дела, които страната ни води за защита на своите интереси в Париж. Това коментира за в. Пари Ивайло Дерменджиев, който е водил едни от значителните дела от името на АП в Парижкия арбитраж и ги е печелил. Според него досега са се дублирали функциите на адвокатите на АП и на АСК по различни арбитражни процедури.
С новия проект това ще бъде избегнато. Освен това ще се редуцира съставът на двете агенции и ще се постигне по-голяма ефективност. Ако има намаляване на разходите, то ще засегне външните консултантски услуги. Що се касае до разделянето между приватизацията и контрола, и в момента в АП съществува независим контрол – надзорният съвет на агенцията, смята Дерменджиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *