Приватизация на АЕЦ „Белене“ без държавно участие е невъзможно

Приватизация на АЕЦ „Белене“ без/със ангажименти на държавата тази вероятност все повече измества намерението да бъдат продадени реакторите, предпочитан вариант за страната. Частни АЕЦ по света има, въпросът е дали държавата може изцяло да абдикира и да не се ангажира: Какво значи приватизация? Това не е сергия на пазара, продавам една сергия на пазара и от другия ден започваме да продаваме домати и краставици, каза в „Преди всички“ бившият заместник енергиен министър  Иван Айолов.

Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията  Мартин Владимиров това е доста невъзможно начинание, такъв вариант няма:  Ядрената индустрия в момента е в много тежка криза и интерес към подобни инвестиционни разходи, и доста неясно бъдеще за цените и търсенето на електроенергия, едва ли ще има интерес на голям стратегически инвеститор да закупи двата реактора и след това да построи централата. Независимо дали проектът бива приватизиран от частна компания, ефектът винаги ще рефлектира върху държавата. Видяхме какво стана във Фукушима – земетресението я разруши, но щетите бяха понесени от държавата, не от частния инвеститор.

Държавата не може да абдикира, категорично заяви предишният председател на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, в чийто мандат както започна, така и бе прекратен процесът по лицензиране на АЕЦ „Белене“: Това е ядрен проект, не е майтап работа, той е пряко свързан с националната сигурност на страната. Гарантирането на безопасността е задължение на държавата. Държавата има своите отговорности по конвенциите за ядрена щета и т.н., така че няма вариант държавата да се оттегли напълно.

След звучния шамар от персите, които в прав текст заявиха, че нешите излишни реактори изобщо не ги интересуват, а в концепцията им за развитието на ядрената енергетика водеща роля играят руските  фирми от отрасъла, работата с реактора напълно заприличва на положеинието цвунг-цванг или казано на нашенски – отникъде изход не се вижда!

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *