Привличаме британците с история и вино

На лондонския World Travel Market, най-голямата професионална борса на туристическата индустрия, България участва с щанд от 292 кв.м., съобщава пресцентърът на МИЕТ. За 30 път страната ни участва в този световен форум, като акцентът тази година е културно – познавателният туризъм.
На българския щанд в Лондон се представят 23 туристически фирми и общински администрации от пет региона – Софийски, Черноморие, Рило-Пирински, Тракия и регион Стара планина. Профилът на българското представяне следва спецификата на пазар Великобритания и интересът към разнообразни туристически продукти и комбинирани пътувания до няколко дестинации – обясняват от министерството.
Повишава се търсенето на продукти с по-висок приход за страната ни – културен туризъм, СПА, вело и еко туризъм, включително приключенски. Българските туроператори отговарят с гъвкави пакети, запазване на цената и качествена услуга, което е предпоставка за добро договаряне. Привличаме британски туристи с паметници от тракийската, гръцката и римската цивилизации, средновековни крепости, некрополи и манастири от Първото и Второто българско царство.
Засилва се интересът към „зеления“ (eкологично-отговорния) туризъм и желанието да се опознават нови места, където туристът не е просто наблюдател, а участва в процесите и това става част от преживяването. Анимацията на щанда е поверена на на художника и скулптор Димитър Стоянов, който представя традиционните български занаяти – иконопис и дърворезба. Специален винен бар дава възможност за дегустация на селекция от качествени български вина.
Над 30 туроператора във Великобритания предлагат България в каталозите си, уточнява зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. По думите му от тази година три нови туроператора са включили страната ни с оферти. Слабата британска лира е основна причина жителите на Острова да предпочитат дестинации, които не са в еврозоната, но липсата на добър on-line достъп и представяне на българския туристически продукт в интернет са причина България да губи част от индивидуалните британски туристи.
Изследванията показват, че 70% от пътуванията във Великобритания не са организирани чрез туроператор, като 45% от всички резервации в някаква част се правят по интернет. През първите девет месеца на годината, страната ни е посетена от 5.6% повече туристи по сравнение с миналата година. Великобритания се нарежда на 5-то място по брой туристи – 262455, след граждани от Румъния, Гърция, Германия и Русия.
Между 2 и 3 % ръст на посещенията на британски туристи за следващата година очаква Маринов.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *