Приеха на първо четене промени в Закона за държавния бюджет

По предложение на министъра на финансите Министерският съвет да може да одобрява, без да се нарушава балансът на държавния бюджет, допълнителни бюджетни кредити в размер до 1,5 на сто от размера на прогнозния брутен вътрешен продукт за съответната година, когато те са покрити от преизпълнение на собствени приходи или от разкриване на нови източници на приходи. Това предвиждат приетите днес на първо четене промени в Закона за устройството на държавния бюджет, внесени от правителството.

Измененията подкрепиха 147 народни представители, 14 бяха против, а пет се въздържаха.

Допълнителни бюджетни кредити над 1,5 на сто от размера на прогнозния брутен вътрешен продукт за съответната година да се одобряват от Народното събрание по предложение на правителството, когато те са покрити от преизпълнение на собствени приходи или от разкриване на нови приходоизточници, без да се влошава балансът на държавния бюджет, предвиждат измененията. Според тях министърът на финансите ще може да одобри допълнителни бюджетни кредити за средствата от дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми.

Депутатите отхвърлиха след гласуване и прегласуване промените в Закона за устройството на държавния бюджет, внесени от депутати от ДСБ. Те предлагаха правителството и министърът на финансите да не могат да разходват преизпълнението на бюджетните приходи.

Министърът на финансите може да внесе предложение в Министерския съвет за отпускане на допълнителни бюджетни кредити в размер до 5 на сто от прогнозния размер на годишното преизпълнение на приходите, предвиждат проектопромените.

До 15 септември правителството да внася в парламента предложение за актуализиране на бюджета за съответната година в съответствие с очаквания размер на годишното преизпълнение, намалено с отпуснатите от министъра на финансите допълнителни бюджетни кредити, предлагаха от ДСБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *