Приключи годината за азиатските индекси, Nikkei с повишение от 40.6%

На отрицателна територия завършиха последния работен за тази година азиатските индекси. Японският Nikkei 225, който се повиши през тази седмица до нов петгодишен максимум, завърши с понижение от 1.4% до ниво от 16 111 пункта.

Анализатори обясняват спада му с “прибиране на печалбите” от страна на инвеститори в края на годината при относително слаби предновогодишни обеми. Фактът, че японският индекс завърши годината над психологическото ниво от 16 000 пункта, се приема положително от инвеститорите по отношение на движението му през следващата година.

От началото на годината индексът е добавил значителните 40.6% към стойността си, което е едно от най-добрите му годишни постижения в историята на търговията му.

Въпреки отличното му представяне през тази година основната част от анализаторите очакват доброто му представяне да продължи и през следващата година. Според анкета, проведена сред 42 портфолио мениджъри, той ще достигне ниво от 17 239 пункта през следващата година.

Спад в последния си работен ден за тази календарна година регистрираха и останалите основни азиатски индекси, като тайванският претеглен индекс се понижи с 0.4% до ниво от 6 548 пункта.

В известна степен спадът на азиатските индекси се предопредели и от подновилия се преди два дни ръст в цената на петрола, който вчера отново се повиши над психологическото ниво при 60 долара за барел.

Цената на златото продължи силното си повишение от последните дни и вчера фючърсите на благородния метал с доставка през февруари добавиха нови 1.2 долара до ниво от 517.5 долара на фона на стартиралото ново повишение на долара спрямо останалите основни валути.

До нов максимум вчера се повиши и цената на алуминия, който приключи при ниво от 1.0475 долара за паунд, или най-високата стойност на метала в историята на неговата търговия на стоковата борса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *