Приключи изкупната кампания на тютюна

Приключи изкупната кампания на тютюна в Кърджалийско. В региона са изкупени около 1000 тона суровина от реколта 2017. Купувачи са „Сокотаб-България“, „Миссириан – България“ и „Секе“, съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ/ 2010 Хасансабри Мехмед, който е от Кирковския край.

По думите му, няма постъпили жалби от производители. За гръцкия сорт „Катерини“ и гръцките басми цената надхвърля 9 лева за кг. За сорта „Крумовград“ стопаните вземат по 7 лв. за килограм. От НАТ -2010 коментират, че до края на януари тютюнопроизводителите трябва да си получат парите. Според Хасансабри Мехмед следващата година не се очаква спад в производството на тютюн в Кърджалийско, даже напротив – може да има леко завишение.

В община Кирково, която е един от големите производители на тютюн в района, са приети 600 тона суровина. Според кмета Шинаси Сюлейман, тенденцията е към драстично намаляване на засетите площи. Подобна е ситуацията и в другите общини. „През 2017 г. местните производители заложиха на ориенталския гръцки сорт „Катерини“, както и на традиционните „Басма“ и „Крумовград“, обяснява кметът на ардинското село Жълтуша Карамфил Димитров. Той допълва, че в селото са останали около десетина тютюнопроизводители, които отглеждат по няколко декара.

По данни на дирекция „Земеделие“ Кърджали, до 31 май 2017 г. са били подадени около 600 заявления за регистрация на тютюнопроизводителите в Кърджалийско, при 1042 за 2016 г. Към същия период от оперативната информация, събирана чрез общините и кметовете на населените места, предвидените за засаждане с тютюн площи са над 5 500 дка, докато през 2016 г. площите са били 6 680 дка.

Пълната либерализация е причина за отдръпване на различни оператори – производители и фирми -изкупвачи. За сравнение, през май 2014 г. регистрираните тютюпроизводители в региона на Кърджалийско са били 2 800, а през 2013-а – над 4 440. Много стопани се преориентират към животновъдство и трайни насаждения.

Експерт: Спасението е китайският пазар

След като страната ни дълго време е сред водещите производители на ориенталски тютюни, днес сме едва на 25-то място в света по износ, сочат някои справки.

Тютюнът е изключен от подкрепа от Европейските фондове. Единствената субсидия, която държавата може да предоставя до 2020 г., е преходната национална помощ. „Целта е не подкрепа на тютюнопроизводството, а подкрепа за преориентирането и преструктурирането на производителите в други отрасли“, обясняват агроспециалистите.

През март 2017 г. един от водещите специалисти по тютюна в страната – проф. д-р Христо Бозуков, който беше земеделски министър в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, сподели на среща в Кърджали, че някои от основните фирми напускат българския пазар, други са в състояние на фалит според банките, трети свиват изкупуването. „Ако коренно нещата не се променят, може би ще сме свидетели на залеза на това производство в България. Трябва да има адекватна държавна политика за този сектор, каквато има съседна Гърция“, посочи тогава проф. Бозуков, който бе и служебен земеделски министър. Той коментира, че усилията трябва да се насочат към китайския пазар, който е необятен. И даде като пример околните страни, произвеждащи ориенталски тютюн – Гърция, Турция и Македония, които имат сключени договори за търговия с тютюн с Китай, информира в.Стандарт.

Червена капия, минзухар и лавандула са алтернативите

В регион Кърджали, традиционен производител на ориенталски тютюни, през последните 7-8 години се забелязва срив на производството. През 2017 година произведената продукция е около 1000 тона. За сравнение, преди 25 години продукцията е стигала от 25- 30 хил. тона годишно. Спадът в тютюнопроизводството кара доста земеделски производители да потърсят алтернатива с отглеждане на билки, червена капия, овошки, лавандула. Прави се опит и за отглеждане на син минзухар.

През 2014 г. в кърджалийското село Чифлик няколко ентусиасти започват отглеждането на лавандула вместо „зеленото злато“. Гюнер Юсеин обяснява, че направили това с надеждата за по-сигурни доходи. Първо пробвали с 1 дка, а на втората година увеличили площта на 9 дка. На отглеждането на лавандула са решили да заложат през 2018 г. и в с. Жълтуша, Ардинско. В граничните общини Кирково и Крумовград и района на с. Перперек земеделците от няколко години отглеждат червена капия, която се търси добре на пазара.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *