Примамваме туристи с чеверме и вино

Почивки за бременни и за самотници са сред най-търсените на борсата в Лондон

Традиционният масов туризъм отстъпва място на пътешествията, предназначени за отделни групи от обществото. Това стана ясно на най-голямото професионално туристическо изложение в Лондон, където и България участва със свой щанд. Туроператорите масово предлагат нови изживявания. Сред офертите се открояват модерните напоследък ваканции за бременни, кулинарният туризъм и почивките за самотници.

Шкембе чорба, баница, шопска салата, хайдушки чевермета, люта ракия и отбрани вина ще примамват туристите на почивка у нас. Традиционните български блюда могат да доведат толкова чужди гости, колкото и ски курортите ни, категорични са туроператори. Все повече нараства интересът към гастрономическите ваканции в световен мащаб. И ние трябва да се възползваме от тенденцията, защото имаме засукани гозби, с които да изненадаме приятно кулинарите, твърдят експерти. Повече от половината туристи се интересуват от храната, която ще им предложат по време на почивката. Това показва британско изследване, представено на туристическата борса в Лондон. Според него 83% от почиващите с предплатени карти са готови да се откажат от обяд и вечеря, за да опитат местни специалитети.

Родната мешана скара може да привлече доста туристи, твърдят кулинари

Фото Христо ТаневАлтернативните видове туризъм завладяха туристическата борса в Лондон. За търсачите на гастрономически удоволствия има два варианта. Единият е да изберат маршрут от справочника, където са класирани 100-те най-добри ресторанти по света. Другият е да потърсят сами екзотично преживяване с традиционни гозби в непопулярни местни кръчми.

Друг хит сред предложенията на туроператорите са ваканциите за бъдещи майки. „Вземете последна глътка въздух животът ви да се промени коренно“, е посланието към бременните. Интерес към този тип туризъм са проявили и български майки, въпреки че на родния пазар подобни предложения са ограничени. Най-подходящото време за такъв тип ваканция е второто тримесечие от бременността, категорични са експертите. Още при пристигането си в хотела бъдещите родители получават бебешки подарък. Най-търсени са хотели с включени СПА процедури за бременни и курсове по раждане. Могат да се поръчат и специални масажи, които успокояват болките в гърба и премахват напрежението в краката на бъдещите родилки. Господата също не са забравени – за тях е антистресовият масаж за бъдещи татковци. Закуската за бъдещите майки се сервира в леглото, а вечерята включва огромни количества шоколад. Бременните могат да запишат и час за голф с предимство. Организират се и романтични кинопрожекции с екстра – бурканче с кисели краставички.

Сред звездните двойки, които са избрали този вид ваканция, са Анджелина Джоли и Брад Пит. Те прекараха последните дни преди раждането на сина си в Намибия, където се появи на бял свят наследникът им. Пътешествие за бременни в Аризона си спретнаха и Бритни Спиърс и Кевин Федърлайн.

Друга мода са почивките за самотници, твърдят туроператори. Нишата е печеливша заради все по-високата възрастова граница за създаване на семейство и големият брой необвързани. Тези хора са готови да платят прескъпо, за да избегнат неудобството да вечерят сами или да скучаят по време на отпуската. Има два типа самотни клиенти, твърдят експертите. Едните предпочитат приключенията и екстремните преживявания, а другите търсят да срещнат сродна душа по време на почивката.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *