Принудителните отнемания на имоти свалят цените и на съседните жилища

Любопитството какво става със съседите няма да навреди, когато става въпрос за продажба на жилище – това е един от изводите в доклад на американския Център за отговорно кредитиране, група за защита на правата на потребителите, базирана в Северна Каролина.
Докладът се фокусира върху вълнообразния ефект от процесите за принудително отнемане на жилища в САЩ и става ясно, че собствениците, които се опасяват за стойността на имота си, трябва да внимават за признаци на проблеми при най-близките им съседи.
Само тази година, пише в доклада, цитиран от New York Times, процесите по отнемане на имоти ще станат причина около 69,5 млн. съседни жилища да пострадат от ценови понижения от средно 7200 долара на имот. Цените на имотите може да загубят общо 500 млрд. долара от стойността си.
Елън Шломер, изпълнителен вицепрезидент на центъра, казва, че през следващите четири години процесите за отнемане на имоти ще засегнат около 91,5 млн. съседни жилища.
Проучването анализира как процесът по отнемане на имот влияе върху цените на съседните жилища, като се базира на данни на анализатори от Fannie Mae и Университета на Кънектикът.
Според данните американците, които живеят на разстояние до 300 фута (около 91 метра) от отнето жилище, отчитат спад от 1,3% на цената на жилището си, докато тези на разстояние от 300 до 500 фута (от 91 до 152 метра) от отнет имот обикновено регистрират спад на стойността от 0,6%.
Най-засегнати от отнемане на съседен имот са жилищата, които са достатъчно близо, да се виждат пораженията, характерни за подобни ситуации, като белеща се боя, счупени прозорци и обрасли морави, обяснява Джон П. Хардинг, професор във факултета за недвижими имоти на Университета на Кънектикът и автор на проучването.
Най-лошият момент за съседите да продадат своя имот или да рефинансират, според Хардинг, е точно преди банката да получи собствеността над имота, защото тогава имотът е най-занемарен. След това много кредитори поддържат външния вид на имота достатъчно, за да привлекат потенциални купувачи.
За тези, които не са в непосредствена близост до отнетия имот, но все пак са в района, цените на жилищата обикновено стигат дъното си по времето, когато банката успее да продаде имота, обяснява Хардинг.
Най-честата причина за нарушаване на ипотеката е загубата на работа, така че ако съседът ви остане без работа, може би трябва да имате предвид тази зависимост, коментира изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *