Принудиха немски банки да се откажат от “Белене”

Еколози притискат финансовите институти да не дават кредити за атомната централа

Дойче банк и ХипоФерайнсбанк обявиха, че се оттеглят от „рискования проект за атомна централа“ в Белене. Това стана след силен натиск от страна на еколозите в Германия и заплаха от общонационален протест, съобщиха немските вестници. Банковите филиали в 57 германски града били затрупани от възмутени писма. Това принуди централните ръководства на финансовите институции да се откажат от финансиране на строежа в България, съобщи екоорганизацията „Урдевалд“, организатор на кампанията. „Въобще не може да се говори за оттегляне“, обясни д-р Роналд Вайхерт, говорител на Дойче банк. Според него банката не се оттегляла, а решила да не участва по икономически причини. Пресаташе на ХипоФерайнсбанк пък посочи, че техният мотив за отказ произтичал от стопанската политика на банката. „Това, че няма да финансираме „Белене“, не означава, че изобщо излизаме от атомната енергетика.“ Съвсем лаконично бе споменато, че преди това и банката майка – италианската „Уникредит“, е излязла със същото решение.

От 2003 година българското правителство планира да вдигне нова атомна централа върху руините на недовършен строеж, уточнява берлинският „Тагесцайтунг“. Земетръсната зона, в която се намира „Белене“, и най-вече трусът от 1977-а с 200 жертви в региона са основната причина, която предизвиква критиките и на „Грийнпийс“ в Германия. Въпреки експертния екодоклад от 2004-а, който допусна възобновяване на строежа.

Впрочем интерес към „Белене“ проявява и френско-немският атомен концерн Areva NP, в който „Сименс“ притежава 34%, коментират още немските вестници. Според природозащитниците от „Ургевалд“ за проекта в България са нужни от 2,5 млрд. до 4 млрд. евро. Комерцбанк стана първият финансов партньор на „Белене“ още през май, но оттеглянето на Дойче банк и Хипоферайнсбанк поставят под въпрос неговото осъществяване.

Въпреки че банките преклониха глава пред еколозите, общонационалният протест не се отменя, казаха активистите от „Ургевалд“. От днес започват акции пред всички банкови филиали във федералната република. „Ние настояваме за категорично изтегляне на банковия капитал от атомната енергетика“, обясни един от водачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *